Annons

Telgebostäders krav högst hittills

Södertälje Telgebostäder i Södertälje har lämnat sitt hyreskrav för 2009 till Hyresgästföreningen. Bolaget vill höja hyrorna med 8,7 procent för sina 10 200 lägenheter. Det är det högsta kravet i Stockholmsregionen så här långt.

Eva Nygren, vd för Telgebostäder, medger att höjningen är väldigt hög, men hon anser att den behövs. 

– 90 procent av våra lägenheter är byggda före 1975 och vi har ett behov av att renovera 5 000 lägenheter de närmaste åren. Dessutom har vi haft kraftigt höjda räntekostnader och många höjda taxor den senaste tiden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Telgebostäder har också som mål att alla fastigheter ska ha tillgång till ett eget grovsoprum. I dag har endast hälften det.

– Det handlar om att kunna ge hyresgästerna bättre service, men det kommer att kosta 15 miljoner att uppnå det målet.

Annons

Telgebostäders bud motsvarar ungefär  470 kronor i månaden för en normaltrea.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

– Det är ett chockartat krav. Det funkar inte. Kravet kommer samtidigt som Scania och Astra i Södertälje skär ned på personal. Många av dem är hyresgäster, säger Olle Nilsson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm.

– Jag tycker att det är dags för ägarna att gå in med ett tillskott. Det kan inte vara rimligt att Telgebostäders hyresgäster ska betala allt.

Annons

Förhandlingarna är beräknade att börja den fjärde december. Vid förra årets hyresförhandlingar krävde Telgebostäder 4,60 procent. Hyreshöjningen blev till slut 2,65 procent från den 1 januari 2008.

Läs ocksåHon tvingades skilja sig för att få lägenheten
Läs också Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år Vägledning för rimligare hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.