HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Thorleifs lyft: blev billigare att hyra via bilpool

Nyheter Efter 30 år som bilägare tänkte makarna Bergström om. Nu gäller bilpool när det vankas shoppingutflykt.
Foto: Hallstahem
Att hyra elbil via pool har blivit en vinst både för ekonomin och för hälsan, menar hyresgästen Thorleif Bergström.

När deras senaste bil gav upp inför förra sommaren väntade makarna Thorleif Bergström och Malin Hörnfeldt-Bergström i Hallstahammar med att köpa en ny. Det var tur för under hösten startade deras hyresvärd Hallstahem upp en bilpool.

Den visade sig täcka makarnas behov. Ungefär en gång i veckan hyr de elbilen och gör utflykter till kaféer, second hand-butiker och annat skoj i grannkommunerna Västerås, Köping och Eskilstuna. Hyra fem timmar kostar 275 kronor, en hel helg kostar 695 kronor. Inklusive laddning.

Läs ocksåP-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

Hallstahems hyresgäster betalar ingen fast månadskostnad, övriga kommuninvånare betalar 62 kronor i månaden.

– Förr la vi ut 2 500-3 000 kronor på att äga bil, plus bränsle. Nu betalar vi omkring en tusenlapp i månaden på att hyra via bilpoolen, säger Thorleif Bergström.

Det har hänt att bilen, för det är bara en, varit uppbokad. Men som pensionärer kan Bergströms vara flexibla.

Läs ocksåTusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare
Bilpool ger hälsovinst

Förutom ekonomin ser de en annan uppsida: Hälsan. Det blir fler promenader.

– Vi tar inte längre bilen 500 meter för att handla och det är några hundra meter från vår lägenhet i centrala Hallstahammar till parkeringen där man hämtar bilen.

Att poolbilen är en elbil är en fördel på många sätt. Den är miljövänlig och laddning ingår i kostnaden. Men med en räckvidd på omkring 30 mil, något kortare vintertid, kräver det planering för att resa långt. Att åka upp till Norrbotten, där Thorleif är uppväxt, tar sin tid.

Läs ocksåIngemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

På många håll finns inte möjlighet att snabbladda. Å andra sidan sparar makarna 1 500-2 000 kronor i månaden på att inte ha egen bil.

Dessa pengar kan användas för att hyra en annan bil för Norrlandsäventyren.

Kommunala Hallstahem har haft bilpoolen sedan i höstas. Bilen används både av bostadsbolagets personal och av de 23 privata användare som anslutit sig. Hallstahem är inte främmande för att införskaffa en bil till om intresset växer ytterligare.

– Hittills har vi dock inte haft någon överbeläggning, en bil räcker än så länge, säger Lina Andersson, marknadschef på Hallstahem.

Fakta: Checklista: Då kan bilpool vara en bra affär

Beräkningar visar på att för den som kör mindre än 800–1 000 mil om året kan bilpool vara ett alternativ till att äga bil.

Tänk på att du sannolikt kommer att ändra ditt resemönster när du går över till bilpool och använda dig mer av kollektivtrafik. Men ekonomin avgörs helt av på vilket sätt du använder bilen:

 • Generellt sett är korta turer under en ­begränsad tid mest lönsamma med bilpool. Ska du åka på långsemester är oftast hyrbil med fria mil eller egen bil mer ekonomiskt.
 • Det är svårt att göra exakta ­beräkningar, eftersom kostnaden för att äga bil ­exempelvis avgörs av hur mycket ­parkeringen kostar, hur gammal bilen är och hur mycket du kan fixa med bilen själv.
 • Den fasta pool-kostnaden, som du ­betalar oavsett om du använder bilen, ­varierar kraftigt. Alltifrån att det inte kostar någonting att ansluta sig, till 895 kronor i månaden för bilar i ­premiumklassen.
Fakta: Annat att överväga

Hur värderar du friheten att utan framförhållning sätta dig vid ratten, vrida om nyckeln och köra iväg? Eller tycker du mest att bilägandet är ett ok runt halsen? Oroar du dig för dyra verkstadsbesök och ­parkeringsböter?

 • Hur uppbokade är bilarna i poolen? Det avgör såklart hur lätt det är att spontant göra utflykter.
 • En del bilpooler fokuserar på elbilar. De är billiga i drift och miljövänliga, men tänk på att ­körsträckan är begränsad och att det tar tid att ladda.
Fakta: Här kan du hyra

Hyr bil av ­grannen:
www.snappcar.se och www.­gomore.se är tjänster där ­privatpersoner hyr ut sina bilar.

Kooperativa bilpooler:
De bil­pooler som drivs av ideella krafter har ett riks­förbund. På www.bilcoop.se kan du se om någon av dessa pooler finns där du bor.

Kommersiella ­bilpooler:
Sunfleet heter numera M och ­priserna har höjts. Kinto finns i Stockholm, liksom Aimo.

Via värden:
Här är ett urval av de värdar som erbjuder alla eller vissa av sina hyresgäster att gå med i bilpool. Det kan handla om att värden erbjuder sina egna ­bilar kvällar och helger, eller att hyresgäster erbjuds rabatt för att ansluta sig till en kommersiell bilpool:

 • Byggvesta
 • Eidar
 • Falkenbergs bostads AB
 • Familjebostäder i Stockholm
 • Framtidskoncernen i Göteborg (där de stora kommunala bolagen ingår)
 • Gotlandshem
 • Hallstahem
 • Helsingborgshem
 • Höganäshem
 • Kalmarhem
 • LKF
 • Mitthem
 • Ramunderstaden
 • Stockholmshem
 • Örebrobostäder
 • Östersundshem
Läs också Gaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd” Strömlös datanörd går lottlös - fick avslag på miljonersättning och mer el

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.