Annons

Tidig start för hyresförhandlingarna i Skåne

Skåne Hyresförhandlingarna får en rekordtidig start i Skåne i år. På onsdagen lämnade Fastighetsägarna Syd in sitt yrkande till Hyresgästföreningen för samtliga skånska kommuner.

Fastighetsägarna Syd representerar en rad privata hyresvärdar och förhandlingarna omfattar sammanlagt cirka 38 000 lägenheter i Skåne. De privata värdarna vill se hyreshöjningar på mellan 1,95 procent i Helsingborg och 1,41 procent i Staffanstorp (se hela listan nedan).

Bakom de olika nivåerna ligger referensgrupper på orten som gjort en bedömning av de kommande kostnadsökningarna.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det har blivit ett stort fokus på orten i år, då har vi fått den här spridningen. Det är en spegling av hur vi tror och hur vi vet att hösten kommer att se ut. Årets uppgörelser med Hyresgästföreningen låg mellan 0,3 och 0,9 procent så en spännvidd på en halv procent är inte så märkligt, säger Carl-Lennart Lagerström, affärschef på Fastighetsägarna Syd.

Skillnaderna i yrkandena beror enligt honom på två saker. Dels den lokala kostnadsutvecklingen på bland annat fjärrvärme. Dels hur bruksvärdet, det vill säga hur hyressättningen på orten ser ut.

Tidigare år har Fastighetsägarna Syd påkallat hyresförhandlingar först i september och förhandlingarna har tidigast kommit igång i oktober. De år då det varit konfliktfyllt har en uppgörelse ofta först kommit en bra bit in på det nya året. Det hoppas Fastighetsägarna Syd kunna undvika den här gången.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

– Vi börjar i god tid för att kunna komma överens i god tid. Tanken är att vi ska kunna ligga i startgroparna efter semestern och ha ett första möte i slutet av augusti. Det är varken bra för hyresgäster eller hyresvärdar när förhandlingarna drar ut på tiden och de nya hyrorna behöver betalas in retroaktivt.

Annons

Carl-Lennart Lagerström tror att det finns goda förutsättningar för att nå en snabb uppgörelse med Hyresgästföreningen i år.

– Våra yrkanden ligger på en lägre nivå jämfört med förra året, därför borde det finnas goda föreutsättningar för oss att komma överens med Hyresgästföreningen.

Läs också12 000 lägenheter i norra Skåne får en procent i hyreshöjning

I Malmö var yrkandet inför 2016 en höjning på strax över 2 procent. I år vill Fastighetsägarna se en hyreshöjning på 1,65 procent.

Joakim Lund, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i Södra Skåne är överraskad över det rekordtidiga påkallandet från Fastighetsägarna.

– Jag förstår faktiskt inte hur detta ska kunna hjälpa processen. Det är mycket svårt att bedöma förutsättningarna för 2017 redan nu i juni. Vi har exempelvis inga taxor klara för 2017 än, säger han.

Annons

Joakim Lund ställer sig frågande till de begärda hyreshöjningarna. De ekonomiska förutsättningarna för fastighetsägarna har varit väldigt goda, menar han.

– Låga räntor, låg inflation, låga taxor, milda vintrar. Bolagen har kunnat göra stora vinster. Det är svårt att se några motiv till varför de vill höja hyran överhuvudtaget.

Den bilden delas inte av Fastighetsägarna Syd.

– Så som räntorna ser ut just nu så är det en stor osäkerhet. De flesta prognoser pekar på en uppgång. Det kan slå hårt för bolagen, säger Carl-Lennart Lagerström.

Fastighetsägarna Syds yrkanden inför förhandlingarna om 2017 års hyror
Bjuv 1,75%
Bromölla 1,70%
Burlöv 1,70%
Båstad 1,63%
Eslöv 1,68%
Helsingborg 1,95%
Hässleholm 1,72%
Höganäs 1,60%
Hörby 1,67%
Höör 1,69%
Klippan 1,72%
Kristianstad 1,62%
Kävlinge 1,67%
Landskrona 1,67%
Lomma 1,58%
Lund 1,49%
Malmö 1,65%
Osby 1,72%
Perstorp 1,72%
Simrishamn 1,75%
Sjöbo 1,65%
Skurup 1,68%
Staffanstorp 1,41%
Svalöv 1,68%
Svedala 1,48%
Tomelilla 1,78%
Trelleborg 1,47%
Vellinge 1,63%
Ystad 1,69%
Åstorp 1,63%
Ängelholm 1,64%
Örkelljunga 1,67%
Östra Göinge 1,80%

Pengar i en portmonnä.
Läs också Skenande hyror för nya lägenheter Full fart på hyresförhandlingar i Blekinge Hyresgästföreningen i Skåne är kritisk mot höga hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.