Annons

Tierpsbyggen planerar ny försäljning

Tierp Under förra året sålde Tierpsbyggen lägenhetshus i Karlholm och Skärplinge. När det kommunala bolaget nu går vidare med sina försäljningsplaner är det Västland som står på tur.
Tierpsbyggen tänker sälja sina lägenhetshus i den lilla orten Västland, nordost om Tierp.

Roger Kjettselberg, vd på Tierpsbyggen, beräknar att bolaget kommer att vara redo att annonsera ut husen i Västland i slutet av april. De elva lägenheterna är de enda Tierpsbyggen har på den lilla orten.

— Jag börjar se mig omkring efter något nytt, för jag vill inte ha en privat värd, säger Jörgen Einarsson, som bor i Tierpsbyggens hus i Västland.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Han förklarar:

— Som det är nu behöver husen renoveras grundligt. Då kommer hyran att höjas och i så fall kan jag lika gärna bo någonstans där man har närmare till affären. Det är bara en tidsfråga innan jag flyttar, om det inte kommer en drömhyresvärd.

Roger Kjettselberg, vd, Tierpsbyggen.

Enligt Roger Kjettselberg har inte eventuellt renoveringsbehov haft någon betydelse när Tierpsbyggen har valt ut de lägenhetshus de vill sälja.

— Det finns egentligen två anledningar till försäljningarna. Den ena är att det är fastigheter som inte riktigt passar in i vårt bestånd. Den andra är att vi vill använda pengarna från försäljningarna till att finansiera nyproduktion, säger han.

Husen som såldes i Karlholm förra året är gamla brukslängor, medan de i Skärplinge är fyra enplansvillor från mitten av 1900-talet med totalt åtta lägenheter. Bolaget har kvar vanliga flerfamiljshus på båda orterna.

Annons

— När det gäller Västland ligger det mitt emellan Tierps tätort och Skärplinge, helt offside ur skötselsynpunkt, säger Roger Kjettselberg.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Eva Andersson som bor i Tierpsbyggens hus i Västland tycker att det har varit lite si och så med skötsel och snöskottning, men håller inte med om att Västland ligger avsides.

— De åker förbi när de åker från kontoret till Karlholm eller Skärplinge. Men kanske tycker de att det inte är ekonomi i det, i och med att det är små och få lägenheter här. Det är i så fall lättare att förstå, säger hon.

Att Tierpsbyggen har beslutat att sälja husen är en nyhet för henne.

Läs ocksåPlaner på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

— Jag tycker att det är dåligt att vi inte har fått någon information. Man undrar är ju vad som händer med oss som bor här vid en försäljning. Får vi bo kvar? säger hon.

Varför har ni inte informerat de berörda hyresgästerna om försäljningen?
— Eftersom vi inte har påbörjat processen med mäklaren ännu. Vi kommer nog att gå ut med information under mars, säger Roger Kjettselberg.

Kan du garantera att hyregästerna som bor där nu får bo kvar?
— Vi säljer det här som hyresfastigheter, men att det ska förbli så går inte att avtala om vid försäljning. Därför väljer vi väldigt noga bland köparna. De ska dels vara seriösa, dels vara intresserade av just hyresrätter. Det är hyresrätter vi vill att det ska vara, och därför bryr vi oss inte bara om vem som lämnar det högsta budet, säger han.

Annons

I Karlholm och Skärplinge har de nya hyresvärdarna tagit över hyreskontrakten med befintliga hyresgäster. En hyresgäst i Karlholm som Hem & Hyra pratar med säger att det ännu är för tidigt att säga om det är någon skillnad med den nya hyresvärden Per-Arne Juhlin, eftersom han tog över så sent som vid årsskiftet.

— Men det är bra att det blev en Karlholmsbo som köpte och det tycker nog fler än jag.

Enligt Roger Kjettselberg gjorde Tierpsbyggen en vinst på 9,8 miljoner på förra årets försäljningar. I dagsläget är dock alla planer på nyproduktion lagda på is, i och med att det statliga investeringsstödet har dragits in och det är oklart hur ett eventuellt nytt stöd kommer att utformas.

Är det verkligen bra att sälja lägenheter om det finns en efterfrågan men ni inte ska bygga nytt just nu?
— Ja, om man tittar man helhetsmässigt på det var det ett klokt beslut, för att effektivisera förvaltningen och få in pengar till nyproduktion. Sen tycker vi också att det är bra att få in fler aktörer på hyresmarknaden, där vi är väldigt dominerande, säger Roger Kjettselberg.

Inga ytterligare planer på försäljningar efter husen i Västland finns i nuläget. I maj tillträder Tierpsbyggens nya styrelse, med en ny politisk sammansättning. Tierps kommun har tidigare varit ett starkt socialdemokratiskt fäste, men efter valet styr den borgerliga alliansen och Miljöpartiet tillsammans i minoritet.

Läs också Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga" Nya ägardirektiv kräver fler ombildningar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.