Annons

Tio ungdomar får sommarjobb hos Hyresgästföreningen i Växjö

Växjö Hyresgästföreningen Sydost erbjuder tio ungdomar i åldern 16–17 år sommarjobb. Under tre veckor ska de utforska vad deras generation tycker är viktiga bostadsfrågor.
Foto: Annika Wallsson
Coachar. Olja Pekusic från Hyresgästföreningen ska handleda ungdomar som fått sommarjobb i Hyresgästföreningens regi.

Samtidigt som Växjö kommun i sommar säger nej till garantijobb för ungdomar utan godkända betyg, öppnar Hyresgästföreningen i Växjö upp för målgruppen.

– Vi kan fånga upp dem som blir utestängda från kommunens sommarjobb. Vi vill vara inkluderande. Det är folkrörelse när den är som bäst, helt enkelt, säger Olja Pekusic, verksamhetsutvecklare hos Hyresgästföreningen och den som ska handleda ungdomarna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Ansökningstiden för de tio platserna har gått ut och nästa vecka sker intervjuer med kandidaterna. Kravet för att få sommarjobba, förutom åldern, är att man ska vara hyresgäst och bo i Växjö kommun.

– Intresset har varit stort. Bara till mig har det kommit över 20 intresseanmälningar. Även folk från andra delar av Småland har hört av sig. Det är jättekul att det engagerar, säger Olja Pekusic.

Annons

Men varför gör ni detta?

Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.

– Vi vill satsa på nästa generations hyresgäster. Vi vill låta ungdomar vara med, och stödja dem i att påverka sitt boende, bostadspolitiken och även samhället i stort. Vi har inte så mycket verksamhet som riktar sig mot den här målgruppen och vi vill inte skapa verksamhet åt dem utan det ska de själva göra, säger Olja Pekusic och fortsätter:

– När man är 16–17 år så går man ofta i tanken på den första bostaden, en egen frihet och vad det innebär. För oss är det viktigt att den målgruppen har en röst i bostadspolitiken.

Ungdomarna ska verka främst i de stora hyresområdena i Växjö: Araby, Teleborg, bitar av Söder och Hovshaga.

Annons
Läs ocksåDärför fick Ulf och Martina betala 10 000 kronor i veckanHamnen i Torekov samt Martina Hochfellner Svensson och Ulf Nordvall.

– Förhoppningsvis mynnar detta ut i fortsatt verksamhet med stöttning från oss. Vi vill se effekt långsiktigt och inte bara här och nu. Vi hoppas att engagemanget växer när de ser att de kan påverka sin verklighet till det bättre, säger Olja Pekusic.

Sommarjobbarna gör sin första arbetsdag 24 juni och jobbar sedan tre veckor framåt.

Fakta: Engagemangsjakten
  • Sommarjobben i Växjö går under namnet Engagemangsjakten och genomförs med processledning av AD Tillsammans. Ett liknande projekt genomfördes med Hyresgästföreningen i Stockholm förra sommaren.
  • AD Tillsammans hjälper företag, kommuner och organisationer som vill bygga relationer och öka engagemanget hos sina medlemmar, boende eller medborgare. Konceptet riktar sig framförallt till unga människor i socioekonomiskt utsatta områden i syfte att skapa förutsättningar för dem att ta del i sitt områdes utveckling och ta sig närmare arbetsmarknaden.
Läs också Det ska du tänka på om du hyr ut din sommarstuga Det ska du tänka på om du hyr ett sommarboende Airbnb-uthyrningen avslöjades direkt – därför får paret bo kvar trots fusket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.