HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tog bloss inomhus – då rök kontraktet: ”Rätt att röka i hemmet”

Nyheter 70-åringen trotsade värdens förbud och rökte inomhus – då blev han uppsagd. Men att ta en cigarett i sin lägenhet är tillåtet, slår hyresnämnden fast. Än så länge.
Foto: Pexels/Hem & Hyra
Obs! Montage.

Mannen är i 70-årsåldern och har bott i lägenheten i Norrköping sedan tjugo år tillbaka. På den tiden var det inte tal om något rökförbud i huset, och inte heller nämns något sådant i hyresavtalet han skrev på.

Mannen har därför ansett det vara fritt fram att avnjuta en cigarett i hemmets lugna vrå.

Läs ocksåLikmaskar i köket – mardrömsgranne i studentkorridor tvingas flytta

Hyresvärden är av annan mening. Han menar att det råder totalt rökförbud i fastigheten, och att hyresgästerna informerats om detta via ett informationsblad.

Att 70-åringen i flera år trotsat regeln har enligt värden lett till skador i lägenheten, vilka kommer att behöva saneras. På de grunderna valde värden i somras att säga upp mannen.

70-åringen menar i sin tur att han alltid är noga med att vädra, och att nikotinskadorna redan fanns i bostaden när han flyttade in.

Läs ocksåMatte riskerade kontraktet när chihuahuan skällde så det ekadeTill vänster är en bild av tingsrätten och hyresnämnden i Västerås. Bilden är tagen på vintern, flera träd med kala grenar syns framför byggnaden som är modern med en glasfasad. "Västerås tingsrätt" står det på fasaden. Till vänster syns en bild i halvfigur på en chihuahua. Den har en rosa polotröja på sig och ligger på en brunaktig filt med nosen mot underlaget och tittar in i kameran. Öronen är spetsiga och står rakt upp. Färgen på huvudet är vit-beige.

Nu har hyresnämnden sagt sitt om saken.

Eftersom det inte finns någon särskild bestämmelse i hyresavtalet och eftersom rökregeln infördes först ett antal år efter att 70-åringen flyttade in anses han vara fullt berättigad att utöva sin vana. Han får även behålla kontraktet på oförändrade grunder.

”En hyresvärd får inte ensidigt bestämma nya hyresvillkor”, skriver nämnden i sitt beslut.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.
Rätt att röka

Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, menar att utgången var väntad.

– Hyresgäster har generellt sett rätt att röka i sin lägenhet eller på balkongen så länge man inte stör grannarna.

Samtidigt har samhällets inställning till rökning förändrats drastiskt den senaste tiden. I Hem & Hyras undersökning för drygt tio år sedan uppgav nästan hälften av hyresgästerna att de tyckte rökning inomhus var okej.

När samma fråga ställdes för tre år sedan ville sju av tio att rökning inomhus ska förbjudas.

I takt med attitydförändringen har allt fler nyproducerade lägenheter ett rökförbud inskrivet i kontraktet – trots att det saknas stöd i lagen att hindra hyresgäster från att röka.

Maximal temperatur inomhus
Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Johan Candler känner bara till ett rättsfall där hyresgästen förlorat kontraktet enbart på grund av att ett rökförbud.

Ärendet gäller en man som bott i ett allergihus och fått sina vanor kartlagda av grannarna, något Hem & Hyra tidigare skrivit om.

– Men såvitt jag vet har det inte varit uppe i hovrätten, och i det fallet fanns det ett tydligt avtalsvillkor och rökningen fortsatte trots varning.

En förändrad inställning till rökning kan eventuellt komma att påverka framtida prövningar, menar han.

– Det är inte är otänkbart att risken ökat eftersom samhällets syn på rökning blivit mer negativ.

Finns det skäl att vara extra försiktig om man bor i nyproduktion?

– Ja, det är min rekommendation. Om du flyttar in i ett hus med rökförbud kan det finnas en risk för negativa konsekvenser om man bryter mot det. Om det sedan leder till att man blir av med kontraktet återstår att se.

Stäms av värden

För 70-åringen är problemen dock inte över. Hyresvärden har stämt honom i tingsrätten på 24 000 kronor för att få en ekonomisk säkerhet inför framtida renovering.

Överlag ställs högre krav på hyresgäster som röker inomhus, i form av vädring och regelbunden rengöring av ytor i bostaden. Annars kan man riskera att bli ersättningsskyldig – vanligtvis i samband med avflyttning.

– Det kan bli ganska kostsamt om man inte uppfyller sin vårdplikt, då det ofta inte räcker med att tapetsera utan att man även behöver spärrmåla och så vidare, säger Johan Candler.

Läs också Manliga hemmamusiker stör mer än kvinnliga – fem gånger så mycket klagomål Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.