HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ordförandes avhopp väcker stark kritik

Jämtland Esa Norojärvi har avsagt sig sina förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen. Tio dagar före fullmäktige. – Så här gör man bara inte! säger Mårten Almerud i valberedningen.
Esa Norojärvi avsäger sig sina förtroendeuppdrag för att bli vd för ett bostadsbolag.

Nästa helg ska Hyresgästföreningen Region Norrlands fullmäktige hållas i Skellefteå. Då sker också val av regionstyrelse för två år framåt.

Esa Norojärvi har varit ordförande i regionstyrelsen de senaste sex åren och har även i år nominerats till ett fortsatt ordförandeuppdrag. Vilket han också tackat ja till.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Men i går (måndags) meddelade Esa Norojärvi att han avsäger sig sina uppdrag för regionen och även för förbundet där han var nominerad till fortsatt uppdrag som styrelseledamot.

– Ja det stämmer, jag ska byta jobb i min civila roll och det går inte ihop med uppdragen inom Hyresgästföreningen, säger Esa Norojärvi när Hem & Hyra når honom per telefon.

Han berättar att han blivit erbjuden ett vd-jobb för ett bostadsbolag.

Läs ocksåTopbostäders vd får sparken – efter kommunens utredning om kränkningar

Vilket bostadsbolag handlar det om?

– Vi har kommit överens om att bolaget själva får bestämma när de vill tala om det.

Är det ett bostadsbolag i Norrland?

Läs ocksåHär är Norrlands nya regionstyrelse

 – Om du förstår svenska så kanske du förstår att det inte är något jag vill tala om.

Okej. Är det här ett jobb du velat ha länge då?

–  … Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig diplomatisk t… Jag måste ju jobba för att överleva. Jag har arbetat i många år på Västerbottens museum, men jag vill göra något annat och jag har ju alltid engagerat mig i hyresrättsfrågan. Nu får jag fortsätta att värna om och skapa bra förutsättningar för den boendeformen.

Annons

När fick du erbjudandet av bostadsbolaget?

– Möjligheten dök upp och jag skrev på för jobbet igår.

Det låter som att det var en möjlighet som kom väldigt plötsligt…?

– Ja, det var ju inte 23 år sedan i alla fall … Möjligheten dök upp som sagt.

Mårten Almerud är sammankallande i valberedningsgruppen inför fullmäktige nästa helg. Han har i och med avhoppet fått bråda dagar att hinna med att få fram nya nomineringar på listan.

– Vi har panik just nu. Det här kom mycket olägligt. Esa var den ende nominerade till uppdraget som ordförande och hade tackat ja till ytterligare en tvåårsperiod, säger han.

Det är uppenbart att Mårten Almerud är irriterad över den uppkomna situationen.

– Ja, jag är rätt sur faktiskt. Han borde ha meddelat oss om det här för länge sedan. Så här gör man inte, det är en anständighetsfråga! Att vara förtroendevald ordförande för 35 000 medlemmar innefattar ett ansvar och det är inget man bara säger ”Hejdå, nu sticker jag!” till. Han säger att han skrev på för jobbet igår, men en vd-rekrytering tar lång tid och det är uppenbart att han mörkat det här med jobbet för oss under en längre tid, säger han.

Vad händer nu då?

– Vi har skickat ut en förfrågan om nya nomineringar till de lokala föreningarna och de har fram till klockan 15.00 på tisdag på sig att komma upp med en nomineringslista. Sedan ska vi ha ett möte på kvällen och förhoppningsvis hinner vi få fram en lämplig kandidat till fullmäktige. Men det måste ju vara någon initierad, inte nån gröngöling från gatan.

Annons

Och om ni inte hinner få fram någon lämplig kandidat, vad händer då?

– Ja, då får vi be att fullmäktige ställs in. Men det kan inte vi bestämma själva.

Finns det några nu som kan komma att vara intressant för uppdraget? Vice ordförande Lillemor Göranson till exempel?

– Jag kan ju föreställa mig att vice är ett namn som kommer att dyka upp på listan, ja.

Lillemor Göranson är, förutom vice ordförande i regionstyrelsen, ordförande i föreningsstyrelsen Sundsvall-Timrå.

Hem & Hyra ställer frågan till henne per telefon:

Om du blev nominerad till ordförande i regionstyrelsen, vad skulle du säga då?

– Ärligt talat är jag fortfarande i chock efter beskedet om Esas plötsliga avhopp. Jag vill inte gå nomineringarna i förväg och kommentera den frågan ännu.

Läs också Norrlands medlemmar fick hjälp värt miljoner Här är Hyresgästföreningens nya förbundsstyrelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.