HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Turerna i Hyresgästföreningen Angered under lupp – igen

Göteborg Den ekonomiska härvan i Hyresgästföreningen Angered har granskats på längden och bredden de senaste månaderna. Nu ska turerna utredas ännu en gång, denna gång av den ordinarie regionstyrelsen i Västra Sverige.
Foto: Minna Ulin
Hyresgästföreningen Angered har verksamhet i bland annat Hjällbo (bilden), Gårdsten, Hammarkullen, Lövgärdet och Rannebergen.

I tisdags höll den ordinarie regionstyrelsen för Hyresgästföreningen i Västra Sverige sitt första möte efter turbulens som rått sedan i februari.

Förbundsstyrelsen tog då över kontrollen (se faktaruta). Skälet uppgavs vara ekonomiska oegentligheter i bland annat Hyresgästföreningen Angered, som sattes under förmyndarskap.

Läs ocksåDe tävlar om ordförandeposten i Väst

I början av april fick den ordinarie regionstyrelsen tillbaka sitt mandat. En av punkterna på det första styrelsemötet var hanteringen av Angeredsföreningen.
– Den ordinarie styrelsen ärvde fortsättningen på ärendet och vi har tillsatt en egen grupp. Vi vill bilda oss en egen uppfattning, säger Ronny Bengtsson, tillförordnad regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Under tiden är Angeredsföreningen under fortsatt tillsyn.

Den tillfälliga styrelsens utredning handlade främst om fakturor som Angeredsföreningen inte kunnat härleda. Gruppen som regionstyrelsen nu tillsatt har en annan inriktning.
– Det vi ska titta på är helheten. Vi vill se vad som hänt, hur det kunde hända och även hanteringen av det, säger Ronny Bengtsson.

Läs ocksåOmöjligt nominera ny ordförande i StorgöteborgPorträttfoton på Axel Lyckberg, Ronny Bengtsson och Alexander Hutter.

Vad händer närmast?
– Gruppen ska gå igenom det material som finns tillgängligt. Den kommer att träffa delar av Angeredsföreningen och slutligen lämna en rapport till regionstyrelsen. Det ska ske skyndsamt, så fort det går att få fram uppgifterna vi behöver, så att vi kan återgår till det normala.

Styrelsen har inte fått ta del av förbundets utredning, med hänvisning till att man vill skydda personer som berörs.
– Vi kommer att få ta del av delar av utredningen, men tyvärr tar det lite tid, säger Ronny Bengtsson.

Fakta: Detta har hänt

Hela regionstyrelsen för Västra Sverige stängs av den 4 februari. I deras ställe tar förbundsstyrelsens arbetsutskott över kontrollen av regionen.

Anledningen som anges är misstankar om ekonomiska oegentligheter och att regionstyrelsen saknat kontroll.

Efter ett par veckor kommer det fram att utredningen kretsar kring två hyresgästföreningar i Göteborg, Hyresgästföreningen Angered och Hyresgästföreningen Centrum.

I Angeredsföreningen finns ett underskott på närmare 800 000 kronor, till stora delar kopplat till fakturor för annonser. Kristofer Lundberg är ordförande både för Hyresgästföreningen Angered och för region Västra Sverige.

Den 24 mars går förbundsstyrelsen ut med ett pressmeddelande om att den externa delen av utredningen, som utförts av inhyrda jurister, är slutförd.

I pressmeddelandet skriver förbundsstyrelsen att Kristofer Lundberg ”gjort sig skyldig till synnerligen allvarliga överträdelser av stadgar och andra styrdokument”.

Därefter kommer beskedet att regionstyrelsen för Västra Sverige återfår sina befogenheter, med undantag för två ledamöter. En av dem är Kristofer Lundberg.

De båda ledamöterna ges ytterligare 14 dagar för att komma in med kompletterande material medan den interna delen av utredningen fortsätter. Tidsfristen gäller till den 7 april.

Den 14 april kommer beskedet från förbundsstyrelsen att Kristofer Lundberg utesluts ur Hyresgästföreningen.

Läs också Förbundsstyrelsen svarar: ”Hon vet varför hon har suspenderats” Hög förtroendevald i Göteborg avstängd i tysthet Krav på nya rutiner runt utredningar och avstängningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.