HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tusentals studenters skulder skickas till Kronofogden

Nyheter Över 88 000 personer fick CSN-skulder överförda till Kronofogden förra året. För dem kan det bli svårt att få ett hyreskontrakt eller till och med ett telefonabonnemang.
Förra året hade över 88 000 studenter en CSN-skuld som skickades vidare till Kronofogden.
Foto: Sara Burman/Kronofogden
Förra året hade över 88 000 studenter en CSN-skuld som skickades vidare till Kronofogden.

Nivån har gått ner något de senaste åren men CSN är fortfarande en av de myndigheter som skickar vidare flest med betalningsproblem till Kronofogden. Många som skickas vidare är unga personer.

Konsekvenserna av att hamna hos Kronofogden kan bli stora ‒ särskilt för den som letar efter ett boende. Hyresvärdar gör ofta en kreditupplysning och tittar på betalningsanmärkningar och skulder innan de skriver kontrakt. Omkring 45 procent av de kommunala hyresvärdarna säger blankt nej till lägenhetssökande som har skulder hos Kronofogden. Det visar en granskning som Hem & Hyra gjort.

Läs ocksåObetald studieskuld stoppar hyreskontrakt

‒ Med en skuld hos Kronofogden går ens kreditvärdighet i botten. Man får problem att låna pengar på banken eller få hyreskontrakt eller till och med teckna telefonabonnemang, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Samtidigt skickas CSN-skulder till myndigheten i onödan. Siffror från 2017 visar att fyra av tio ‒ 38 000 personer ‒ skulle kunna slippa Kronofogden genom ett enda telefonsamtal. Många känner inte till att de kan ha rätt att betala mindre eller skjuta upp betalningen vid låg inkomst.

CSN har börjat ringa upp unga personer som för första gången är på väg att få sin skuld överförd till Kronofogden. Förra året kontaktades runt 1 000 personer och det gav resultat. Endast i 20 procent av fallen gick skulderna vidare till Kronofogden när myndigheten fick kontakt med personen, jämfört med 76 procent när CSN inte fick tag i låntagaren.

Läs ocksåSe vilka värdar som kräver prickfri ekonomi

‒ Att vi ringer upp dessa personer gör stor skillnad. Det finns ofta möjlighet att få hjälp av oss om man har betalningsproblem, säger CSN:s presschef, Klas Elfving.

Johan Krantz vid Kronofogden säger att det är viktigt att CSN informerar om rättigheter. Men han betonar att det också är nödvändigt att själv agera som låntagare.

Trots goda resultat har CSN inga planer på att utöka verksamheten med uppringning. De senaste åren har myndigheten i stället kontaktat färre än tidigare.

Läs ocksåSå blir du skuldfri

Samtidigt har antalet CSN-låntagare som fått rätt att betala mindre på grund av just låg inkomst minskat de senaste åren.

Matilda Strömberg, ordförande Sveriges förenade studentkårer, menar att man har ett personligt ansvar att se vilka regler som gäller när man tar lån.

‒ Samtidigt tycker vi att det är viktigt att CSN aktivt hör av sig till de studenter vars skulder riskerar att skickas till Kronofogden.

Fakta: De flesta med CSN-skulder hos Kronofogden är unga

Förra året hade över 88 000 personer en obetald CSN-skuld som skickades vidare till Kronofogden ‒ cirka sju procent av alla med studielån. Skulden var i genomsnitt 10 500 kronor. De flesta av låntagarna var mellan 25 och 29 år. Södermanlands län utmärkte sig ‒ där var det 10 procent av de återbetalningsskyldiga CSN-låntagarna som hade skulder hos Kronofogden.

Källa: CSN

Fakta: Så slipper du skuld hos Kronofogden

Om du har svårt att betala dina studieskulder – kontakta CSN. Du kan ha rätt att få betala mindre eller skjuta upp betalningen vid låg inkomst.

Om du inte betalar i tid skickar CSN påminnelser med ytterligare avgifter. Sedan skickar CSN kravet vidare till Kronofogden som tar ut ytterligare en avgift. Då finns risk att få en betalningsanmärkning. I varje steg finns möjlighet att betala och slippa en betalningsanmärkning, eller också att protestera om du anser att CSN:s krav är felaktigt.

Källa: Kronofogden/CSN

Läs också 182 000 barn bor i familj med skulder – stor ökning på sju år Kommunen sålde - nu flyr hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.