HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Två killar i en lägenhet – då sa värden nej

Hässleholm Rasmus Johannesen ville flytta ihop med en kompis. Men till två killar i samma lägenhet sa hyresvärden nej. Nu är saken anmäld till DO.

− Jag tycker att det var helt fel. Jag blev framför allt så sur för att jag inte fick någon bra förklaring, jag försökte få det, men det gick inte, säger 24-årige Rasmus Johannesen som nu har anmält värden till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Enligt honom var han och kompisen och tittade på den aktuella fyra i Hässleholm. Efter några dagar fick han ett samtal.

Läs ocksåHyresgästföreningen ska driva fall om misstänkt diskriminering

− Jag fick höra att det inte gick, dels på grund av våra åldrar, dels på grund av att vi var två killar. Hade jag flyttat in med en tjej hade det gått jättebra.

Om värden trodde att de var homosexuella, eller om de skulle ställa till bråk på något sätt, vet han inte men han tycker att det är ganska oväsentligt. Han blev också senare erbjuden en tvåa att flytta in i själv, men han tackade nej.

Enligt Tommy Jansson, delägare i Fx Fastighets AB i Hässleholm, hade beslutet inget att göra med att killarna var homosexuella eller inte. Det hade tvärtom kunnat leda till att de fick lägenheten.

Läs ocksåHyresvärd begär att boende uppger sin nationalitet

− Då hade de varit som vilket par som helst, säger Tommy Jansson.

Som det var nu hade det varit oroligt i trappen där den lediga lägenheten fanns.

− Killen är jättetrevlig men vi var livrädda för att det skulle bli liv i trappen, med fester och kanske spring med tjejer och så. Vi får hyra ut till vem vi vill och vi vill ta hänsyn till hur det kan påverka andra hyresgäster, säger Tommy Jansson.

Läs ocksåKräver skärpt lag mot diskriminering

Han säger att han kan förstå att han kände sig diskriminerad

− Absolut, det kan jag förstå.

DO har precis fått in anmälan. Enligt utredare Eva Hagström är den ovanlig. I dagsläget talar det emot att DO utreder händelsen. Sedan i höstas riktar myndigheten in sig på att utreda händelser som är större samhällsproblem och berör många. Man har tidigare fått kritik för att lägga för mycket resurser på enskilda ärenden.  Inget beslut i det aktuella ärendet är dock fattat. Aktuellt skulle kunna vara diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsdiskriminering.

Läs också Åtta unga har fått förtur efter nya köregler på Tjörn Anmäler hyresvärd för åldersdiskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.