Annons

Tvångsförvaltning kan rädda barnfamiljer i Holm

Sundsvall E.ON hotar att stänga av strömmen sedan en hyresvärd i Holm struntat i att betala elen för tre barnfamiljer under hela vintern. – Tvångsförvaltning är det enda som kan hjälpa oss, säger Victoria Eade, en av de drabbade.
En dag i mars kom representanter från E.ON för att stänga av elen hos tre familjer i de gamla lärarbostäderna i Holm.
 
– Klart jag blev chockad, men samtidigt… den här hyresvärden har gjort att man blivit härdad, säger Victoria Eade.
Hyresvärden, Master Bob Collection, har en skuld på nära 80 000 kronor till E.ON.
 
Victoria Eade ringde till HGF, Hyresgästföreningen och juristen Niclas Häggkvist beslutade att det var nödvändigt att ta till tuffa tag för att rädda strömförsörjningen för familjerna.
 
– Vi uppmanade hyresgästerna att betala in hyran till oss i stället, i enlighet med självhjälpsprincipen, säger Niclas Häggkvist.
 
Men först gick ett brev till Master Bob som fick tio dagar på sig att ordna med skulden. Men den betalades inte och ägaren säger sig vara ovetandes om både brevet och skulden.
 
– Det där är inte riktigt, tror Robert Nebel, ägare av fastighetsbolaget Master Bob Collection.
 
Hur ska ni lösa skulderna?
– Vi har planer för husen, men jag har inte lust att prata om dem med er, säger Nebel.
 
– Det är skönt att hyran nu går till Hyresgästföreningen och vi får ha kvar strömmen, men det enda som kan rädda oss i längden är tvångsförvaltning, menar Vicotoria Eade.
 
Niclas Häggkvist håller med och Hyresgästföreningen har startat en process för att försöka få Master Bob Collections fastigheter i Holm, tvångsförvaltade.
 
– Vi är nära en lösning och hoppas kunna skicka in en ansökan om tvångsförvaltning till Hyresnämnden inom den närmaste tiden, säger Häggkvist.
 
En eventuell tvångsförvaltning skulle även omfatta de så kallade ”pensionärslängorna i Holm som har samma ägare.
I längorna tog oljan i pannan slut en dag i oktober. Elementen hemma hos Ingeborg Nyström blev iskalla.
Hyresvärden, Master Bob Collection, fyllde inte på oljan. I stället köpte värden ett fläktelement
som skulle värma upp Ingeborgs etta. Elementet placerades mitt på golvet i rummet, något element i köket eller badrummet fick hon inte.
 
– Jag har frusit så om händerna, och det har varit väldigt kallt när jag duschat för i badrummet har jag inte haft någon värme alls, säger Ingeborg.
 
– Vi har inte allt uthyrt i de där husen därför var det ingen idé att fylla olja i pannan. Element var en bättre lösning, säger Robert Nebel.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.