Annons

Ulrikas upptäckt – hade okänd inneboende

Göteborg En främmande person har på pappret flyttat in i Ulrika Romengrens lägenhet. Hennes grannar är också utsatta. Beskedet från Skatteverket är att det kan ta upp till ett år att få bort de objudna adresspiraterna.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Brev från Adressändring och annan post avslöjade skenskrivningen ”Det känns väldigt obehagligt”, säger Ulrika Romengren.

En dag i oktober får Ulrika Romengren i Västra Frölunda ett kort från Adressändring AB. En man hon aldrig hört talas om har enligt kortet flyttat in i hennes och sambons lägenhet. Snart kommer även mer post.

– Jag fattade ingenting. Jag trodde först det var ett misstag och var tvungen att gå och kolla på våra postboxar för att se om det bara var fel lägenhetsnummer. Men det bor ingen här som heter så, säger Ulrika Romengren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon ringer Skatteverket, som bekräftar att mannen är registrerad som inneboende hos Ulrika och hennes sambo sedan två månader tillbaka.

I det här läget börjar hon misstänka någon sorts bedrägeri. Misstankarna stärks när det visar sig att mannen har registrerat en särskild postadress i Trollhättan dit hans post ska skickas.

Läs ocksåBalders ägare åtalas för folkbokföringsbrott

Ulrika börjar fråga runt bland grannarna. Då visar det sig att två till hyresgäster i trappuppgången varit drabbade. Andra personer har skrivit sig hos dem.

– De bor ensamma och är båda pensionärer. En har drabbats två gånger av två olika. Hon fick reda på det via facket och Pensionsmyndigheten, säger Ulrika Romengren.

En av Ulrikas grannar får regelbundet post till en annan okänd man. Det bortre kuvertet kommer från tingsrätten. En googling på mannens namn visar att han figurerat i sju brottsmål.

Den andra grannen har varit utsatt för en skenskrivning nyligen.

– Hon fick brev från Försäkringskassan. Där stod det att de tar ifrån henne bostadsbidraget eftersom de hade upptäckt att hon har en inneboende. Som hon såklart inte har eller visste om. Det känns väldigt obehagligt att det kan fungera så här, jag visste inte ens att det här problemet fanns, säger Ulrika Romengren.

Från Skatteverket får Ulrika höra att det enda hon kan göra är att felanmäla, men att det kan ta upp till ett år innan den felaktiga folkbokföringen plockas bort.

– Jag är sjukskriven och har en liten inkomst, som endast skulle räcka till hyran om ens det. Nu är jag visserligen sambo, men om jag inte vore det och ville ansöka om bostadsbidrag, så skulle jag inte kunna det, säger Ulrika Romengren, som gjort en polisanmälan.

Annons
Läs ocksåHon skrev sig hos en kompis för att få viktig post – nu nekas Mariam medborgarskap
”Det känns som att mannen har lagen mer på sin sida än vi drabbade” säger Ulrika Romengren.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om skenskrivningar och handeln med adresser. Att medvetet folkbokföra sig på fel adress är straffbart sedan 2018 och kan ge upp till två år i fängelse. Trots det beräknas upp till 200 000 personer vara felaktigt folkbokförda i Sverige.

De flesta felaktigheter beror på slarv eller misstag. Vanligt är till exempel att människor står kvar på en adress där de bott tidigare. Men det finns också många fall där agerandet är högst medvetet.

Det kan handla om allt från bidragsbedrägeri till att personen i verkligheten bor svart i andra hand och inte kan skriva sig på rätt adress.

Tobias Wijk, Skatteverket.

Tobias Wijk arbetar på Skatteverket och är verksamhetsexpert på folkbokföringsfrågor. Han säger att i dagens regelverk är en felaktig folkbokföring något mellan individen och Skatteverket.

Ulrika Romengren kan alltså inte bara plocka bort sin ”inneboende”. Det krävs kommunikation mellan mannen och Skatteverket innan uppgifterna kan ändras.

– Det här är något som vi har lyft till regeringen. Vi vill kunna åtgärda ett fel direkt när tredje part anmäler, säger Tobias Wijk.

Idag bygger lagstiftningen på premissen att felskrivningar sker av misstag och att individen är intresserad av att rätta till det.

– Vi måste ha korrekta uppgifter om var en person faktiskt bor innan vi kan ändra. I vissa fall har vi bara väldigt knapphändig information att gå på, och om personen inte själv vill medverka i utredningen kan det dra ut på tiden alldeles för länge, säger Tobias Wijk.

Snittlängden för en utredning ligger i dag på två månader.

– Bara kommunikationstiden, alltså tiden för att delge personen information, kan vara en månad, säger Tobias Wijk.

Annons

Lägg till detta att det finns en lång kö innan tjänstemännen ens börjar behandla ett ärende.

– Vi prioriterar fall där någon är personligt drabbad, eller där vi kan misstänka välfärdsbrott eller folkbokföringsbrott, säger Tobias Wijk.

Det spelar också in hur mycket information det finns att gå på i anmälan. Den som råkar ut för adresskapare kan tjäna på att vara lite detektiv. Ju mer du kan ta reda på om personen som skenskrivit sig hos dig, desto fortare kommer Skatteverket sannolikt att börja utreda fallet.

– Jag ska inte säga att du behöver göra efterforskningar. Men det underlättar för oss om du skickar all information du har, säger Tobias Wijk.

När Skatteverket får in en anmälan kontaktas även Försäkringskassan. I första hand för att se vilka utbetalningar som finns, men även för att den som drabbats av skenskrivning på sin adress inte ska få problem.

– Om vi tycker att det ser ut som medvetet felaktiga uppgifter så gör vi en polisanmälan. Du kan polisanmäla ett folkbokföringsbrott som privatperson också. Men för vår del gör det ingen skillnad, det är inte en faktor som gör att vår utredning går snabbare, säger Tobias Wijk.

Ulrika Romengren upplever sig som maktlös.

– Det känns som att mannen har lagen mer på sin sida än vi drabbade, och bara genom att inte vilja samarbeta kan dra ut på tiden på utredningen. Det är väldigt oroande och jobbigt att höra.

Kort innan den här artikeln publiceras meddelar Skatteverket att mannen avregistrerats från Ulrikas adress. Från Polisen får hon besked att utredningen om folkbokföringsbrott lagts ner.

Fakta: Så gör du om du blivit drabbad

För att kontrollera vilka som är folkbokförda i din bostad, gå in på ”Mina sidor” på Skatteverkets hemsida, välj ”Folkbokföring”.

I samma tjänst kan du anmäla om någon av dessa personer är felaktigt folkbokförd.

Det går också att ringa, skriva eller mejla till Skatteverket.

Lämna så mycket information du kan om felaktigheten och om du vet var personen egentligen bor. Det underlättar när Skatteverket ska utreda ärendet.

För att förhindra att utomstående ändrar din egen adress så kan du låsa den med den kostnadsfria tjänsten Adresslåset på Adressändrings hemsida.

Läs också Jakten på en adress – här är människorna som betalar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.