Underhållsbehov bakom krav på hyreshöjning i Ödeshög
– Ödeshögs kommun höjer taxorna när det gäller vatten, avlopp och avfallshantering, säger Magnus Rydberg, nytillträdd ekonomichef hos kommunägda Ödeshögsbostäder.
En annan anledning till att bolaget anser sig behöva höja hyrorna är att underhållet släpar efter.
Var är behovet av underhåll störst?
– I alla områden. Det behövs akuta åtgärder på i stort sett varenda fastighet. Det är framför allt i husens ytterrockar som behoven finns. Vi har en hel del rötskador i träfasader, platta tak som behöver ny papp och putsade fasader som spricker.
Ödeshögsbostäder har haft svårt att hyra ut alla sina lägenheter. Nu har läget ljusnat betydligt, bara två, tre stycken av 279 lägenheter står tomma. Men under de tuffa och osäkra åren har bolaget prioriterat att betala av sina lån för att inte riskera att hamna på obestånd medan underhållet har halkat efter.
– Ett sätt att försöka behålla den låga vakansgraden är att satsa på underhållet och då måste vi ha resurser till det, även om vi förstås inte kan göra allt nästa år. Det är ett långsiktigt arbete, säger Magnus Rydberg.
Bolaget räknar också med ökade energikostnader sedan Sverige 1 november delades in i fyra olika elområden med olika prissättning. Dessutom har Ödeshögsbostäder upptäckt att energianvändningen har ökat det senaste året.
– Vad det beror på vet vi inte ännu. Vi har bytt mycket personal under hösten och har precis börjat undersöka saken.
Magnus Rydberg säger att kravet på 4,8 procent kan komma att sänkas eftersom läget i världsekonomin har försämrats sedan yrkandet överlämnades till Hyresgästföreningen. Han tror att det kan leda till lägre räntor än vad bolaget tidigare räknat med. Samtidigt finns planer på att binda fler av bolagets lån för att minska de ekonomiska riskerna och det skulle i så fall innebära högre räntekostnader.
4,8 procent skulle motsvara en höjning på 240 kronor i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor. Hyresgästföreningens förhandlare Marcus Hansson tycker att budet är högt.
– Väldigt högt till och med, säger han.
– Men jag har ännu inte fått något underlag från bolaget att gå igenom, så i dagsläget kan jag inte säga så mycket mer.
Förhandlingarna inleds i början på december.
Ramunderstaden, Söderköping: 3,6% (4,0% om man räknar bort nybyggda lägenheter som slipper höjning.
Bostadsbolaget i Mjölby: 3,8%.
Stiftelsen Kindahus: 5,7%.
Bostadsstiftelsen Platen, Motala: 2%.
Hyresbostäder, Norrköping: 3,9%.
Ödeshögsbostäder: 4,8%.