Annons

Unga ska få ett eget hus

Kalmar Kalmar kommun vill satsa på bostäder speciellt för unga. Platsen är klar, en tomt mitt emot Skogskyrkogården. Det som fattas nu är unga åsikter om lägenheterna.
Foto: Linda Alfons
Hannes Carlsson har precis fått klart med sin första egna lägenhet och ska flytta ihop med flickvännen. – Jag ska skriva på ett kontrakt i morgon i Eslöv – jag ska plugga i Lund, säger han.

Kommunen har gått ut brett i flera olika forum, bland annat direkt till medlemmar i jagvillhabostad.nu, för att kunna bilda en fokusgrupp. Utan resultat.

– Vi har inte fått ett enda svar, säger samhällsplanerare Johanna Andersson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är till henne intresserade ungdomar ska vända sig. För det som är speciellt med just det här bygget är att kommunen vill fråga dem som ska bo där om hur det ska vara. Men när Hem & Hyra ringer är det bara det andra samtalet i frågan. Det första kom från en arkitekt.

Tanken är att bygga de bostäder som unga vill ha, till ett lågt pris så att hyran blir överkomlig.

Blir det inte någon fokusgrupp blir projektet av ändå, även om det just nu står och stampar.

Läs ocksåEtt nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat

Utanför Linnéuniversitetet träffar vi Hannes Carlsson. Han ska snart flytta till Eslöv och sin första egna lägenhet.

Annons

– Jag vill ha något ganska billigt och det behöver inte vara så stort. Och så ska det vara nära, som nu i Eslöv där jag bor vid tågstationen.

En bra lägenhet har två rum, så att det blir ett sovrum och ett rum för studier. Men han tror att det är brist på små lägenheter.

Läs ocksåByggbolag i konkurs – ungdomslägenheter stoppas

– Jag flyttar med min flickvän, så lägenheten är ganska stor, eftersom den är i Eslöv, 60 kvadratmeter, och låg hyra, 4 300 kronor. Sen tillkommer det pendlarkort för mig.

I Berga centrum hänger Meriton Kozhani. I sin lägenhet vill han ha det varmt och skönt – och så ska det finnas badkar.

– Det ska vara modernt och gästvänligt så att folk vill bo där. Och det ska vara rent runtomkring – inget skräp, många papperskorgar, säger han.

Annons

– Det ska finnas en lokal om man vill ha fest.

När vi sagt hejdå, vänder han sig om och ropar:

– Jag glömde en sak! Det ska finnas wifi – det vill alla ungdomar ha.

Läs mer om bristen på ungdomsbostäder.

Fakta: Ungdomsbostäder

I kvarteret Tallbocken 1 ska det byggas mindre bostäder med unga som målgrupp. Exakt för vilket åldersspann är inte klart, men kanske 18–30.

Detaljplan är på gång och det kommer att bli en markanvisningstävling för att hitta en byggherre. Byggstarten är ännu flera år fram i tiden.

Läs också Äldreboende blev ungdomshus i Barkarby Inflyttning i ungdomshus skjuts upp till i hösten Unga går före i kön i Varberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.