Annons

Unga tältade för fler bostäder

Järfälla Var ska vi bo om fyra år? Med plakat, tält och Hyresgästföreningens mobila lägenhet protesterade ungdomar mot bostadsbristen i Järfälla i lördags.
Foto: Cecilia Landmark
Dan Engstrand (M) tar intryck av ungdomarnas textade plakat mot bostadsbristen i Järfälla., I tältet har Erik Hjelm, Rebecca Ramstedt och Marcello Prete packat in sig i sovsäckar., På söndagen firades Hyresgästföreningens dag i Riddarparken, med tjurridning för barnen., Gratis tur med minitåget – eller om det är en lång bilkö – stod också på programmet.

Det är lördagskväll. Stora blå tält står uppställda på Riddarplatsen i Jakobsberg. Ett tjugotal unga och aktiva i SWAT, Hyresgästföreningens och Järfällahus ungdomssatsning, vill föra upp bostadsbristen på den politiska dagordningen inför valet. Flera politiker har mött upp.

– Vi vill bygga 300 hyresrätter om året i Järfälla under nästa mandatperiod, säger Dan Engstrand (M) från kommunens ledande parti.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det har blivit färre hyresrätter i Järfälla, det vill vi ändra på, säger Claes Thunblad (S).

– Det är bara allmännyttiga Järfällahus som ni kan beordra att bygga hyresrätter, flikar Eva Dazley, ordförande i Hyresgästföreningen Järfälla in.

Annons

– När kommunen sålde hyresrätter lovade de att det inte skulle ske till underpris. Men redan dagen efter försäljningen kunde lägenheten säljas med 300 procents vinst och gå för 30 000 kronor kvadratmetern, säger Claes Thunblad.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

– Trettitusen kvadratmeter, ekar det innifrån tältet intill.

– Det är mycket det, säger Claes Thunblad och skrattar.

Annons

I tälter ligger Erik Hjelm, Rebecca Ramstedt och Marcello Prete i sovsäckar och lyssnar på politikernas prat. I den mobila lägenheten sitter flera ungdomar. De vill gärna kunna bo kvar i Järfälla när det blir dags att flytta hemifrån.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Det spelar ingen roll var, de flesta områden är bra i Järfälla, säger Moe Yosef.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.