HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Optimism kring Hyreskommissionen

Nyheter Mottagandet av Hyreskommissionens förslag är fortsatt positivt. Nu finns förhoppningar att komma med gemensamma förslag som ska lösa knutarna i hyresförhandlingarna innan årsskiftet.
Foto: Conny Pettersson
Överens om det mesta. Från vänster: Anders Nordstrand, Sabo, Tomas Ernhagen, chefsekonom Fastighetsägarna och Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen. Längst ner syns Stefan Attefall, som lett Hyreskommissionens arbete.

Tidigare i veckan presenterade Hyreskommissionen, tillsatt av Hyresgästföreningen, sina förslag för att de årliga hyresförhandlingarna ska fungera bättre. Mer om förslagen kan du läsa här, men i korta drag föreslår kommissionen, ledd av förre bostadsministern Stefan Attefall (KD) att:

• Ta fram ett gemensamt ramverk för förhandlingarna. I dag tycks inte alltid parterna vara överens om vad man förhandlar om.
• Inför en oberoende skiljeinstans när förhandlingarna kärvar.
• Ta fram ett gemensamt kostnadsindex för prisutvecklingen för kostnader som värden har, exempelvis fjärrvärme.
• Ge hyresvärdar som sköter underhåll och service föredömligt att ha rätt att höja hyran mer.
• Fortsätt arbetet med att systematisera hyressättningen.

Läs ocksåHyreskommissionen ifrågasattes på stämman

På Hyresgästföreningens seminarium under torsdagseftermiddagen presenterade Stefan Attefall kommissionens förslag ytterligare. Den förre bostadsministern funderade också kring att införa sanktioner mot parterna när hyresförhandlingarna drar ut på tiden. För värdens del skulle det kunna innebära att hyran inte får höjas retroaktivt. Hyresgästföreningen skulle å sin sida kunna drabbas av indragen förhandlingsersättning.
Stämningen i tältet var snudd på gemytlig när representanter för Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna diskuterade kommissionens förslag.

Anders Nordstrand, vd på Sabo, vill att arbetet med att komma överens sätter igång redan i slutet av augusti.
– De lokala hyresförhandlingarna fungerar inte på sina håll. Det blir en grogrund för osämja mellan parterna hela året. Jag skulle vilja att vi kommer överens om förändringar innan årsskiftet.

Även om Thomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna, inte gillar allt som Hyreskommissionen kommer fram till, så är organisationen i grunden positiv till förslagen.

Läs ocksåAttefall hjälper föreningen att utreda hyressättningen

– Framför allt är det viktigt att få till en oberoende tvistelösning. Nu gör vi ett rejält försök att komma överens.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren tycker förslagen är bra och intressanta- Men han är desto mer försiktig med att sätta en deadline för när parterna ska ha enats om förändringar för hur hyrorna förhandlas.

– Det är svårt att bedöma hur lång tid det tar. Det är viktigt att frågorna och förslagen analyseras vidare.

Läs ocksåStrandade hyresförhandlingar med Sandvikenhus
Läs också Hyresvärd om mystiska fläckar: Finns inget som heter häxsot Kritiken: Låga hyreshöjningar slår mot underhållet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.