Annons

Utredning om tillval försenad

Nyheter Den statliga utredningen som ska ge svar på hur hyresgästerna ska få ökat inflytande över sina bostäder blir försenad. Det meddelar Justitiedepartementet på fredagen. ​
Det var i februari som regeringen meddelade att den skulle snabbutreda förutsättningarna för hyresgästerna att göra tillval och frånval i sina bostäder.
En hyresgäst som vill ha högre standard i exempelvis köket i dag, kan inte alltid få det eftersom hyresvärden ibland inte kan få täckning för kostnaden.
Vissa standardhöjningar räknas nämligen inte in i det så kallade bruksvärdet, som är avgörande för hyran.
På motsvarande sätt kan man inte alltid få lägre hyra om man väljer att ha lite lägre standard.
Därför har fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och politiker länge diskuterat hur det ska bli lättare att avtala om tillval och frånval i hyreslägenheter.
 
Den förra, socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning, som 2004 kom med ett förslag till ändringar i hyreslagen.
Men det blev aldrig av, bland annat eftersom förslaget ansågs bli för krångligt i praktiken.
Den borgerliga regeringen beslutade då att utreda frågan på nytt och tanken var att utredningen skulle vara klar i dag, 26 september.
Nu meddelar alltså Justitiedepartementet att utredningen blir försenad.
– Ja, utredaren har bett om att få mer tid på sig. Det är alltså inget nytt tilläggsdirektiv som ligger bakom förseningen, säger Patrik Skogh, rättssakkunnig vid Justitiedepartementet.
Utredningen väntas nu bli klar ”någon gång i oktober”, enligt regeringen

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning Prischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronor Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp Sveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i Gullspång Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.