Annons

Vägledning för rimligare hyreskrav

Nyheter Värdarnas hårda krav för att få hyra har fått kritik. Nu ger Sabo och Fastighetsägarna ut en gemensam vägledning kring hur värdar ska resonera när framtida hyresgäster bedöms.
Foto: Minna Ulin/Flickr
Höga krav för att få hyra. Nu har Sabo och Fastighetsägarna tagit fram en vägledning kring vilka krav man kan ställa på en ny hyresgäst.

Arbetsmarknaden har förändrats. Färre har fasta anställningar, en del föredrar att vara projektanställda och hoppa från uppdrag till uppdrag. Samtidigt sätter en del värdar upp krav på fast anställning för att komma i fråga för att få ett hyreskontrakt.

Hem & Hyra har återkommande kartlagt hur värdarnas krav ser ut och tidigare bostadsministern Peter Eriksson (MP) har kallat kraven ”helt ofattbara”.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Regeringen har uppmärksammat oss på att en del värdar kräver mellan tre och fyra gånger hyran i inkomst, berättar Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna.

Annons

Tillsammans med Sabo, som organiserar de kommunala värdarna, så har Fastighetsägarna därför tagit fram en vägledning till organisationernas medlemsföretag. Även om det är upp till varje fastighetsägare att bestämma vem som ska få hyra så kan vägledningen fungera som stöd och underlag. Bland annat tas frågeställningar om hur värdarna bör resonera kring, inkomstnivåer och olika typer av ekonomiska stöd.

– Det är omodernt att bara titta på att den tänkta hyresgästen ska ha fast anställning. En del människor föredrar att ha projektanställningar eller driva egen verksamhet, säger Reinhold Lennebo.
När det gäller inkomstkrav så har värdarna resonerat kring en alternativ modell istället för att enbart titta på årsinkomsten. Det är en ”kvar att leva på”-kalkyl som praktiseras av många banker vid bolåneansökningar.

Annons
Läs ocksåKarta: Se värdarnas krav i din kommun
Läs också Sabos vd tveksam till inkomsttak Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.