HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vägledning för rimligare hyreskrav

Nyheter Värdarnas hårda krav för att få hyra har fått kritik. Nu ger Sabo och Fastighetsägarna ut en gemensam vägledning kring hur värdar ska resonera när framtida hyresgäster bedöms.
Foto: Minna Ulin/Flickr
Höga krav för att få hyra. Nu har Sabo och Fastighetsägarna tagit fram en vägledning kring vilka krav man kan ställa på en ny hyresgäst.

Arbetsmarknaden har förändrats. Färre har fasta anställningar, en del föredrar att vara projektanställda och hoppa från uppdrag till uppdrag. Samtidigt sätter en del värdar upp krav på fast anställning för att komma i fråga för att få ett hyreskontrakt.

Hem & Hyra har återkommande kartlagt hur värdarnas krav ser ut och tidigare bostadsministern Peter Eriksson (MP) har kallat kraven ”helt ofattbara”.

Läs ocksåKarta: Se värdarnas krav i din kommun

– Regeringen har uppmärksammat oss på att en del värdar kräver mellan tre och fyra gånger hyran i inkomst, berättar Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna.

Tillsammans med Sabo, som organiserar de kommunala värdarna, så har Fastighetsägarna därför tagit fram en vägledning till organisationernas medlemsföretag. Även om det är upp till varje fastighetsägare att bestämma vem som ska få hyra så kan vägledningen fungera som stöd och underlag. Bland annat tas frågeställningar om hur värdarna bör resonera kring, inkomstnivåer och olika typer av ekonomiska stöd.

– Det är omodernt att bara titta på att den tänkta hyresgästen ska ha fast anställning. En del människor föredrar att ha projektanställningar eller driva egen verksamhet, säger Reinhold Lennebo.
När det gäller inkomstkrav så har värdarna resonerat kring en alternativ modell istället för att enbart titta på årsinkomsten. Det är en ”kvar att leva på”-kalkyl som praktiseras av många banker vid bolåneansökningar.

Läs ocksåSabos vd tveksam till inkomsttak
Läs också Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Datanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevis Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.