Annons

Vanskötsel av hyreshus gav 95 000 kronor i böter

Stockholm Två hyresvärdar i Stockholm tvingas betala 95 000 kronor i vite för att ha struntat i att åtgärda brister i flera lägenheter. Det står klart efter en dom i Högsta domstolen.

Högsta domstolen tar samma beslut som Mark och miljööverdomstolen och säger nej till de båda hyresvärdarnas ansökan om att få sitt ärende prövat igen. Därmed gäller Mark och miljödomstolens beslut från 2014 att hyresvärdarna ska betala vitet på totalt 95 000 kronor.

Historien började 2012 med att ägarna till fastigheten i Johanneshov anmäldes till Miljöförvaltningen i Stockholm. Hyresgästen klagade över en fuktskada som inte blev åtgärdad. Därefter kom det fram att det fanns problem i fler lägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm stad krävde att fastighetsägarna skulle åtgärda felen och när detta inte skedde krävde nämnden att värden skulle betala 135 00 kronor om inte felen rättades till.  Mark- och miljödomstolen menade att ägarna hade åtgärdat vissa saker i tid och sänkte beloppet till totalt 95 000 kronor i vite.

Annons

Mikael Åhman, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Miljöförvaltningen i Stockholm har handlagt ärendet och menar att det är ovanligt att en fastighetsägare inte åtgärdar brister trots hot om vite.

– Att alla instanser i princip går på vår linje visar att vi var rätt ute, säger han efter Högsta Domstolens besked.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Hyresvärdarnas misskötsel av lägenheterna ledde också till att intresseorganisationen Fastighetsägarna Stockholm  år 2014 uteslöt de två ägarna till hyresfastigheten.

Annons

Hem & Hyra har försökt nå hyresvärden för en kommentar utan att lyckas.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Möglet har tagit greppet om deras hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.