Annons

Varannan har uppdrag i S-rörelsen

Nyheter Var femte makthavare i Hyresgästföreningen har förtroendeuppdrag inom arbetarrörelsen. I förbundsstyrelsen är det mer än varannan. Det visar Hem & Hyras granskning.​
Hyresgäströrelsens drygt sekellånga historia präglas av täta band till socialdemokratin. Bostadsförhållandena bland landets arbetare var vid 1900-talets början odrägliga. Trångboddheten var omfattande och de få bostäder som fanns att tillgå var för dyra för dåtidens fattiga arbetare.
Det är under sådana omständigheter som Hyresgästföreningen växer fram, som en sorts fackförening för de nödställda hyresgästerna med en tydlig koppling till arbetarrörelsen. Banden är starka än i dag.
 
Hem & Hyra har granskat makten inom Hyresgästföreningen, såväl förtroendevalda i förbundsstyrelsen och regionstyrelserna som anställda topptjänstemän.
Undersökningen visar att det bland de 105 makthavarna i Hyresgästföreningen inte finns en enda förtroendevald moderat politiker. Eller folkpartist. Eller kristdemokrat. Eller miljöpartist.
 
I stället har drygt var femte makthavare förtroendeuppdrag inom arbetarrörelsen (socialdemokraterna, Folkets hus, ABF, Kommunal, KF samt Folksam). Och ju längre upp i hierarkin man kommer, desto tydligare blir den socialdemokratiska kopplingen.
Av topptjänstemännen på regional nivå är drygt var femte förtroendevald socialdemokrat. Förbundsstyrelsen, Hyresgästföreningens högsta organ, har 14 ledamöter. Åtta av dem är knutna till arbetarrörelsen.
Senast en liknande undersökning genomfördes var år 2001 då Sveriges Radios Ekoredaktion granskade Hyresgästföreningens partipolitiska sammansättning. Ekots undersökning visade att 10 av 14 ledamöter i förbundsstyrelsen var medlemmar i socialdemokraterna, sex av dessa hade förtroendeuppdrag för partiet.
 
Hem & Hyra har valt att endast titta på förtroendeuppdrag, inte partimedlemskap. Men att förbundsstyrelsen fortfarande präglas av starka kopplingar till det socialdemokratiska partiet står klart.
Fem av förbundsstyrelsens 14 ledamöter har i dag politiska uppdrag utanför Hyresgästföreningen, drygt en tredjedel. Samtliga inom socialdemokratin.
 

Annons

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.