HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klädkammare i lägenheten räcker – värden slipper ordna förråd

Varberg Ska det räcka med en klädkammare i lägenheten för att kravet på förrådsutrymme ska vara uppfyllt? Ja, säger hyresnämnden. Varbergs Bostad behöver inte ordna något ytterligare förråd åt sin hyresgäst.
Foto: Ulrika Vallgårda
Hyreslagen kräver inte att förrådet ska ligga i källaren, bara att det ska finnas i fastigheten. Ett utrymme inne i lägenheten går lika bra. Det säger hyresnämnden i Göteborg och avslår hyresgästens krav.

I trean på Lektorsvägen finns en enda garderob samt ett fyra kvadratmeter stort utrymme som är märkt ”klädkammare” på planritningen. Hyresgästen vill inte behöva förvara skidor, färgburkar och liknande där. I stället anser hon att utrymmet behövs för klädförvaring.

För att uppfylla lägsta godtagbara standard borde Varbergs Bostad ordna ett förråd utanför lägenheten, menar hyresgästen. Med hjälp av Hyresgästföreningen har hon därför krävt att hyresnämnden ska ge värden ett upprustningsförläggande.

Läs ocksåVar femte har haft inbrott i förrådet – här är dina rättigheterTjuv gör inbrott i förråd

Varbergs Bostad hävdar å sin sida att utrymmet i lägenheten uppfyller kravet på förråd. Vad det kallas på ritningen spelar ingen roll.

Många av husen i området är byggda utan källare. Därför finns det 372 lägenheter som saknar källarförråd och har ett förrådsutrymme i bostaden istället. Det är orimligt att Varbergs Bostad ska behöva bygga extra förråd åt alla dessa, anser bolaget.

Hyresnämnden i Göteborg går på värdens linje. Hyreslagen säger endast att det ska finnas ett förrådsutrymme i fastigheten, inget om var det ska ligga. Ett förråd inne i lägenheten uppfyller lagkraven. Hyresnämnden avslår därför kvinnans yrkande.

Läs ocksåHyresgäster varnas för att gå ner i vattenfyllda förråd ”Kan bli strömförande”

Beslutet har inte överklagats och har därmed vunnit laga kraft.

Läs också Källarförråden är dränkta efter extremt skyfall Hyresgäst får tillbaka 90 000 efter långdragen tvist Militärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.