HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klädkammare i lägenheten räcker – värden slipper ordna förråd

Varberg Ska det räcka med en klädkammare i lägenheten för att kravet på förrådsutrymme ska vara uppfyllt? Ja, säger hyresnämnden. Varbergs Bostad behöver inte ordna något ytterligare förråd åt sin hyresgäst.
Foto: Ulrika Vallgårda
Hyreslagen kräver inte att förrådet ska ligga i källaren, bara att det ska finnas i fastigheten. Ett utrymme inne i lägenheten går lika bra. Det säger hyresnämnden i Göteborg och avslår hyresgästens krav.

I trean på Lektorsvägen finns en enda garderob samt ett fyra kvadratmeter stort utrymme som är märkt ”klädkammare” på planritningen. Hyresgästen vill inte behöva förvara skidor, färgburkar och liknande där. I stället anser hon att utrymmet behövs för klädförvaring.

För att uppfylla lägsta godtagbara standard borde Varbergs Bostad ordna ett förråd utanför lägenheten, menar hyresgästen. Med hjälp av Hyresgästföreningen har hon därför krävt att hyresnämnden ska ge värden ett upprustningsförläggande.

Läs ocksåUlf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram

Varbergs Bostad hävdar å sin sida att utrymmet i lägenheten uppfyller kravet på förråd. Vad det kallas på ritningen spelar ingen roll.

Många av husen i området är byggda utan källare. Därför finns det 372 lägenheter som saknar källarförråd och har ett förrådsutrymme i bostaden istället. Det är orimligt att Varbergs Bostad ska behöva bygga extra förråd åt alla dessa, anser bolaget.

Hyresnämnden i Göteborg går på värdens linje. Hyreslagen säger endast att det ska finnas ett förrådsutrymme i fastigheten, inget om var det ska ligga. Ett förråd inne i lägenheten uppfyller lagkraven. Hyresnämnden avslår därför kvinnans yrkande.

Läs ocksåHyresvärden satte hänglås på Dans förråd – men anklagade grannarna: ”De hade ingen koll”Dan Jönler vid sitt källarförråd och sms-meddelandet från Göingehem.

Beslutet har inte överklagats och har därmed vunnit laga kraft.

Läs också LKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt Britt-Marie, 85, har 150 meter till tvättstugan – vägras få egen maskin mot högre hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.