HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vardagen i hyresrätt blir pianokonsert i Luleå

Norrbotten Anders Teglunds improviserade pianomusik har inte bara resulterat i två skivsläpp direkt från hyresrätten. I slutet av december ska han anordna en skymningskonsert, där han ska framföra sin musik om vardagen i hans hyresrätt.
Foto: Pressbild/Ida Gudmundsson
Anders Teglund släpper sitt andra album av improviserad pianomusik som handlar om vardagen i en hyresrätt.

Pianisten Anders Teglund släppte i oktober sin andra skiva med improviserad pianomusik, som handlar om vardagen i hans hyresrätt, där båda skivorna även är inspelade.

I och med skivsläppet åkte Anders på turné med sin dotter runt om i Sverige. Offentliga konserter på vissa platser som med högsta sannolikhet framhävde musiken från pianot. Bland annat i ett gammalt kapell, museum och ett konstnärsresidens.

Läs ocksåAnders spelade in en skiva i sin lägenhet

Det hela började för fem år sedan då Anders, som är uppväxt på Porsön utanför Luleå och numera bor i Kungsbacka, fyndade ett piano för en femhundring på Erikshjälpen. Inspirationen till musiken får han direkt från vardagen i den provisoriska trean som han bor i tillsammans med sin dotter, flickvän och bonusbarn.
– Den handlar om vardagen i hyresrätt eftersom jag helt enkelt spelar in låtarna hemma hos mig. På ett helt vanligt, billigt piano. Jag vill att man ska höra det, och ljuden av min lägenhet i låtarna. Det är som att ta en promenad med mitt piano hemma hos mig helt enkelt.

Hur låter det hemma hos dig då?
– Regnar det så droppar det vackert på balkongräcket, som ett klockspel. Sen hör man lite viskningar från min dotter, en slags visksång som hon ligger och gör när hon somnar. I en av låtarna står lyssnaren mitt emellan både disk- och tvättmaskinerna som är igång samtidigt. Ett rätt vanligt ljud en vardagskväll.

Anders släppte sin första skiva tidigare i år, och den andra i slutet av oktober. Precis som det bostadsområde och hus han bor i, heter skivorna Björkris 1 och 2.
– Det är lite roligt för nu byggs en ny etapp i bostadsområdet och det kommer just få namnet Björkris 2, som mitt senaste album, säger Anders Teglund.

Läs också90-åriga Ingers dröm om värme är nästan infriad

Eftersom Anders redan vid tre års ålder började spela piano så värnar han om pianot som instrument. Därför åker han bland annat runt till andra människor, och har så kallade ”hemmakonserter”. En gång var han till och med hos några svenskar i Bryssel och spelade.
– Jag har tänkt mycket på att det står pianon i folks hem som kanske är orörda och det tycker jag är tråkigt. Jag försöker förhindra den så kallade pianodöden genom att bevara instrumentet. Och folk verkar gilla idén med hemmakonserter. Det blir unikt och starkt i sig att träffas kring en konsert hemma hos någon.

Vad får du för respons av publiken på ”hemmakonserterna”?
– Det är bland de finaste kulturupplevelserna jag upplevt. Det är intimt och publiken samlas i soffor och på golvet. Både jag och publiken försvinner in i pianomusiken i en timme. Efteråt är det som att vi varit ner i ett speciellt bad tillsammans. Det är enklare än man tror att göra uppträdanden hemma hos människor. Man borde göra det mer, säger han.

Efter den fina respons han fått för sina album ser Anders fram emot att fylla kalendern med fler konserter i vår. Men först ska han avsluta året med en skymningskonsert den 28:e december på Norrbottens museum i Luleå.
– Jag tänker mig en konsert vid lunch som pågår från rosa dagsljus till becksvart mörker. Folk kanske somnar, vem vet. Men det blir ett sätt att göra något speciellt av den korta dagen, säger han.

Läs ocksåNya skattebetalare får ofta förtur i bostadskön – men sjuka Linnéa fick stå tillbaka

Vad är det bästa med att spela piano hemma hos dig?
– Det är så nära jag kan komma en religiös upplevelse i min vardag. Det blir ett speciellt fokus med de mjuka tonerna från pianot.

I första skivan finns låten ”Trötta barn i trapphus”. Finns det nån kul titel i Björkris 2? 
– En låt heter ”Swish, chips, play”. Det jag tänker kring den är såhär: Efter en vardag då man får sätta sig och streama tv-serier, äta lite chips, och bara må. Den handlar om en liten vardagsnjutning helt enkelt.

LÄS MER OCH SE KLIPPET: Anders Teglunds bästa tips till dig som spelar instrument hemma – så undviker du att störa grannarna

Läs också Kartläggning: Fester stör dina grannar mest av allt Hög musik och fest stör mest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.