Annons

Värdar vill bestämma antalet boende i sina lägenheter

Kronoberg Det finns hyresvärdar i både Kronoberg och Blekinge som har ett tak för hur många som får bo i deras lägenheter. Men regeln är sannolikt uddlös.

Många av de kommunala bostadsbolagen i Kronoberg och Blekinge har i sina uthyrningsregler inte bara med regler kring bostadskön och vad som gäller för att vara hyresgäst. De har även med regler för hur många som får bo i lägenheterna. I Kronoberg har 77 procent av bolagen uttalade regler. I Blekinge är det 40 procent.

Hem & Hyras kartläggning visar både likheter och skillnader mellan bolagen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Så här många får bo i lägenheterna

Tabellen visar hur många personer bolagen beslutat är max antal hyresgäster som får bo i lägenheterna beroende på dess storlek. *Markarydsbostäder ägs av Victoria Park, inget kommunalt bostadsbolag finns på orten. **Har ingen eller enbart en femrummare i sitt bestånd.

Hos exempelvis Ronnebyhus får det bo max fem personer i en trerummare.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

– Vi har detta för att våra lägenheter är byggda för att tåla en viss belastning. Det kan vara svårt att bo tio personer i en enrummare. Köket klarar inte av den belastningen och inte heller badrummet. Vi har den här regeln som stöd när vi hyr ut, kommer det en familj med två vuxna och sex barn så hyr vi inte ut en tvåa till dem, säger Peter Persson, Ronnebyhus vd.

Vad händer om en hyresgäst bryter regeln och bor fler än tillåtet antal i sin lägenhet?

– Är det så att vi upptäcker att det bor sex vuxna i en tvårummare då får vi ta en diskussion om hyreskontraktet. Men är det två vuxna och fyra barn så får vi se över om det kan finnas någon annan lägenhet. Det är klart att det inte är lätt att utföra tillsyn över detta men i bland händer det att vi upptäcker att det bor många vuxna i en liten lägenhet. Men än så länge har vi inte behövt säga upp något hyreskontrakt, säger Peter Persson.

Läs ocksåVärden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igenEn dammsugare och ett överfullt soprum.

Att vräka en hyresgäst bara med anledning av antalet som bor i lägenheten är ingenting som har stöd i hyreslagen. Däremot så kan en hyresgäst bli vräkt om denne missköter lägenheten, vilket eventuellt kan bli följden om många människor bor på en liten yta.

– Det blir i så fall upp till domstol att avgöra. Det intressanta är vad bolagen vill med den här begränsningen. Hyresgästen har en vårdnadsplikt och det är tveksamt om man skulle förlora sitt kontrakt om man sköter den. Handlar det om risken för störningar så finns den risken även hos enmanshushåll och behöver inte ha samband med hur många som bor i lägenheten, säger Victor Herrera, ärendehandläggare hos Hyresgästföreningen i Kronoberg.

Annons

Även Lessebohus har ett tak för hur många som får bo i bolagets lägenheter.

– Det är något vi använder oss av när vi skriver kontrakt, sedan när de flyttat in kan vi inte göra något, säger Håkan Bergström, Lessebohus vd.

Vad händer om en hyresgäst bryter mot antalet och bor fler i lägenheten?

– Då händer ingenting. Det finns ingenting vi kan göra åt det. Det som händer är att det blir ökade kostnader för bolaget, som övriga hyresgäster får vara med om att ta. Det handlar om rusande vattenförbrukning, spisar som oftare måste bytas ut, mer slitage på tapeter och så vidare, säger Håkan Bergström.

Han berättar att det händer att 15 personer flyttar in i en tvåa.

– Det är inte rimligt men det finns ingenting vi kan göra åt det. Det finns regler för hur stort kor och hästar ska ha det men det finns ingenting för människor. Visst är detta jobbigt i bland. Det finns en medmänsklighet i det här också. Det kanske bor en ensam man i tvåa som träffar en kvinna som har tre barn och som flyttar in. Ska jag säga upp dem då? Ska jag gå till hyresnämnden och begära vräkning? säger Håkan Bergström.

Olofströmshus har inget uttalat tak för antalet boende.

– Vi kan inte ha det i och med att vi har så stor variation på hur stora våra lägenheter är. Däremot så har vi mycket samtal med dem som söker lägenhet hos oss. Jag hade ett samtal bara här om dagen med en kvinna som skulle skilja sig och som ville flytta in i en etta på 34 kvadrat med två barn. Vi kunde lösa det genom att erbjuda henne en etta på 56 kvadrat, säger Michael Örknér, marknadschef hos Olofströmshus.

Även Karlskronahem jobbar på samma sätt.

Annons

– När vi följer upp våra visningar och erbjuder kunden ett kontrakt frågar vi om hur många man ska bo i lägenheten. Det är en dialog från gång till gång, uppger Ann Widblom, Karlskronahems marknadschef.

Inte heller Växjöbostäder har några regler om antalet boende. Maria Tiréus, kommunikatör hos Växjöbostäder, rapporterar:

– Inför en inflyttning har vi alltid en dialog med hyresgästen där vi pratar om boendets storlek och hur många som kan och ska bo i lägenheten. I dagsläget planerar vi inte att inför några regler för antalet boenden.

När Hem & Hyra frågar en handfull hyresgäster i Alvesta vad de tycker om att
hyresvärdar har begränsningar på antalet boende får vi bara positiva svar.

– Men vad ska man göra? Det är bostadsbrist, säger en man som inte vill ha med sitt namn.

De flesta pekar på att brandsäkerheten riskeras när många människor bor trångt. Zaki Omer tar även upp störningar.

– Bor man många ihop så är det klart att det blir mycket snack. Det blir även mer slit på lägenheten. I mitt hemland finns inga begränsningar alls, man får bo hur många som helst ihop. När man flyttar till ett annat land så är det självklart att man måste följa reglerna där. Men det behövs bättre information. Jag tycker att om någon flyttar in så ska man berätta det, säger han.

”Det finns regler för hur stort kor och hästar ska ha det men det finns ingenting för människor.”
Håkan Bergström,  vd Lessebohus

Fakta: Dina skyldigheter som hyresgäst

Du ska som hyresgäst bland annat väl vårda den lägenhet du bor i. Om något skadas är du skyldig att berätta det till din värd. Det samma gäller om du upptäcker ohyra. Du får inte störa dina grannar och du måste betala hyran i tid.

Källa: Hyreslagen

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.