Annons

Varnade intygsgivare anlitas vid ombildningar till bostadsrätt: ”Mycket slarv”

Stockholm Intygsgivarna ska se till att planen för en förenings ekonomi är hållbar. Ändå har ombildningskonsulten Restate anlitat intygsgivare som fått varningar för allvarliga fel. Det har skett i minst 30 fall i länet, visar Hem & Hyras granskning. Men experten Ingrid Uggla är inte förvånad. ”Det är mycket slarv både från ombildningskonsulter och intygsgivare,” säger hon.
Ekonomisk plan och intygsgivare
Foto: Ida Karlsson
Vissa intygsgivare har tidigare fått varningar för allvarliga fel. Så var det med intygsgivarna som godkände den ekonomiska planen i Fannys förening i Hallonbergen, som Hem & Hyra berättat om.

Intygsgivare som godkänner föreningars ekonomiska planer ska vara ett skyddssystem för den som köper en bostadsrätt vid en ombildning. De ska intyga att beräkningarna som gäller lån och underhåll är pålitliga och att den ekonomiska planen framstår som hållbar. Den ekonomiska planen och besiktningsprotokollet är två dokument att luta sig mot för den som köper en lägenhet. Därför är det viktigt att de stämmer med verkligheten och inte innehåller glädjekalkyler eller grova fel.

Om en intygsgivare återkommande fått varningar är risken större att de inte gör ett bra jobb, enligt Boverket. En ekonomisk plan som innehåller glädjekalkyler kan innebära att en förening drabbas av höga, oväntade kostnader. Men antalet varningar bör också sättas i relation till hur många ekonomiska planer som personen intygat menar Boverket.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har tidigare berättat om Fannys förening. Den ena intygsgivaren som anlitats av Restate för att godkänna kalkylerna i Fannys förening har anmälts för brister i 21 ekonomiska planer och fått tre varningar av Boverket. Samma intygsgivare har anlitats vid åtminstone ytterligare 10 ombildningar som Hem & Hyra granskat. Den andra intygsgivaren har fått två varningar av Boverket.

”Mycket slarv från konsulter och intygsgivare”

Ingrid Uggla, jurist och expert på bostadsrättsfrågor och en av dem i Sverige som kan allra mest om frågan, är inte förvånad över att prickade intygsgivare använts frekvent.

– Det är mycket slarv både från ombildningskonsulter och intygsgivare. Det är ett problem.

Läs ocksåFanny försökte ta strid mot ombildningskonsulten – nu flyttar hon: ”Aldrig mer bostadsrätt”Fanny Lundström

Hon känner till fall där Boverket återkallat behörigheten för intygsgivaren på grund av grova fel.

– Det har handlat om sanslöst dåliga intygsgivare och sanslöst dåliga ekonomiska planer.

Vissa intygsgivare kan inte bostadsrättslagen fullt ut, enligt henne. Sen vill de gärna hålla sig väl med de konsulter som de får uppdrag av, förklarar hon.

Läs ocksåUnderhåll blev 300 miljoner dyrare än beräknat: "Missbedömningar av ombildningskonsulten"Ombildningar
Bild på intygsgivares text
En intygsgivare som anlitats av Restate för att godkänna kalkyler har anmälts för brister i 21 ekonomiska planer och fått tre varningar av Boverket.

 Hur ser du på att ombildningskonsulter anlitar varnade intygsgivare?

– Jag skulle själv vara väldigt försiktig och inte anlita någon som fått en varning.

Borde ombildningskonsulterna som anlitar intygsgivarna kolla upp om de är prickade av Boverket?

Annons

– Det tycker jag absolut.

Även ombildningskonsulter har bristande kunskap när det gäller bostadsrättslagens regler, enligt henne.

– Det krävs bättre tillsyn när det gäller deras arbete.

30 fall där prickade intygsgivare anlitats

Vi frågar Restates vd Patrik Rosén om det är ett problem att Restate anlitar prickade intygsgivare.

– Det är Boverket som gör bedömningen om man får vara intygsgivare eller inte. Så länge Boverket gör bedömningen att de får arbeta som intygsgivare så gör inte vi någon annan bedömning.

Även om de är prickade?

– Om de hade gjort något stort fel hade de inte fått vara intygsgivare längre. De hade inte fått förlängt av Boverket om de inte varit trovärdiga, säger Patrik Rosén.

Kontrollerar ni om de ni anlitar är prickade?

– Vi vet om att intygsgivare vi anlitat varit prickade för länge sedan.

Vi har hittat minst 30 fall där ni anlitat prickade intygsgivare där majoriteten fått två eller fler varningar av Boverket. Vad tänker du om det?

– Det beror på vad varningen handlat om. Det är fortfarande Boverket som gör bedömningen vilka som får fortsätta arbeta som intygsgivare och inte Restate, säger Patrik Rosén.

Annons

”Småsaker får man inte varningar för”

Boverket förklarar att intygsgivare har personligt skadeståndsansvar gentemot föreningen och bostadsrättshavare i föreningen, då krävs uppsåt eller oaktsamhet och att föreningen eller bostadsrättshavare lidit skada.

Carl-Magnus Oredsson, jurist på Boverket, säger att varningar syftar till att påpeka om något fallerat i intygsgivningen.

– Småsaker får man inte varningar för. Det ska handla om något som är allvarligt. I grova fall återkallar vi intygsgivarnas behörighet.

Vad kan intygsgivarnas missar innebära för föreningen?

– Om en ekonomisk plan inte är hållbar kan det vara allvarligt för föreningen. Det kan bli svårt att driva verksamheten. I värsta fall kan föreningen bli tvungen att höja månadsavgiften eller avveckla föreningen.

Men även om intygsgivaren är varnad kan personen fortsätta sitt arbete.

– Men förhoppningen är att intygsgivaren tar till sig våra påpekanden, säger Carl-Magnus Oredsson.

Källa: Boverket, bostadsrättsföreningars ekonomiska planer och årsredovisningar.

Läs alla artiklarna i granskningen här.

Läs också Kritiserade intygsgivare får inte ombilda Ombildningsskandal ledde till miljonskadestånd Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.