HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Västerås och Eskilstuna planerar gemensam bostadsförmedling

Västerås Västerås stad och Eskilstuna kommun planerar en gemensam kö- och sökfunktion för både kommunala och privata hyresrätter. Just nu får vem som helst tycka till om idén.

Redan 2015 hade Västerås stad planer på att starta en kommunal bostadsförmedling, men arbetet har tagit tid.

– Det är många aktörer som medverkar och därför gäller det att skynda långsamt, säger Håkan Svärd, samhällsbyggnadsstrateg på Västerås stad och en av två ordförande för den med Eskilstuna kommun gemensamma styrgruppen för projektet.

Läs ocksåGratis att köa i Luleå igen men Mikaelas kötid är förlorad: "Känns surt"
På Mimers, Kommunfastigheters och Västerås stads hemsidor går det just nu att fylla i en enkät om planerna på en gemensam bostadskö för Västerås och Eskilstuna.

Önskemålet från politikerna i Västerås har varit att undersöka möjligheterna till en gemensam bostadsförmedling med andra städer i Mälardalsregionen. Från början var ambitionen att få till ett samarbete mellan Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping. Enköping valde dock att i stället gå med i Uppsala bostadsförmedling, som startade 1 juni 2016, och för omkring ett halvår sedan hoppade även Strängnäs av samarbetet.

I slutet av sommaren tillsattes en ny projektledare för det fortsatta arbetet och i förra veckan gick Västerås stad, Eskilstuna kommun och de två kommunala bostadsbolagen Mimer och Kommunfastigheter i Eskilstuna ut med en gemensam enkät för att få en bättre bild av hur hyresgäster, bostadssökande och andra ur allmänheten ser på planerna. Vem som helst kan fylla i enkäten, som kommer att ligga ute fram till nästa måndag, 6/11.

Kommer svaren på enkäten att vara avgörande för om ni ska gå vidare med samarbetet?
– Det är svårt att bedöma utan att ha kännedom om hur det här landar. Men det här momentet är jätteviktigt för att få mer kunskap om hur intresset ser ut och det kommer att vara ett viktigt underlag när politikerna ska ta ställning till hur vi ska gå vidare med frågan, säger Håkan Svärd.

Läs ocksåFå kommuner använder succémodell för hemlösaYvonne Oscarsson var projektledare när Bostad först infördes i Ljusdals kommun förra året.

Nästa steg är att Västerås stad, Eskilstuna kommun, Mimer och Kommunfastigheter i Eskilstuna tecknar en gemensam avsiktsförklaring. Ett utkast till en sådan finns redan.

När tror du att en avsiktsförklaring kan skrivas under?

– Det kan nog bli aktuellt runt årsskiftet. Sedan kommer vi att behöva fortsätta utreda förutsättningarna för en gemensam sök- och köfunktion under 2018, så vi ligger fortfarande bara i startgroparna, säger Håkan Svärd.

Enkäten finns länkad på Mimers, Kommunfastigheters och Västerås stads webbsidor.

Läs också Kicki blev hemlös som 45-åring: "Det var jobbigt att andra skulle bestämma" Tvångsåtgärd: Malmö stad vill bestämma över var femte nybyggd lägenhet Ny tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.