HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vätterhem tvingas betala vite för försenat byggprojekt

Jönköping Vätterhems planerade bygge av 22 nya hyresrätter på Kungsängen drar ut på tiden. Nu tvingas bolaget att betala 300 000 kronor i vite till kommunen.
Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

I juni förra året tilldelad kommunen Vätterhem markanvisning och tecknade avtal om marköverlåtelse för fastigheten Vingpennan 2 på Kungsängen i Jönköping. Här planerar bostadsbolaget att bygga 22 nya hyresrätter i träbebyggelse. Enligt avtalet skulle byggnadsarbetet ha påbörjats senast 31 oktober. Men nu är projektet försenat och därför tvingas Vätterhem betala vite om 300 000 kronor till kommunen.

Orsaken till förseningen är, enligt Vätterhem, att upphandlingarna dragit ut på tiden. 

Läs ocksåOro för utförsäljning i Ludvika: ”Nu startar vi en proteströrelse”

– Kommunen har för snäva byggtider. Vi vill bygga till lägre hyror och med större hållbarhet. Därför vill vi inte tacka ja till vilka anbud som helst och då drar upphandlingen ut på tiden, säger Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

Kommunen har nu gett Vätterhem fram till den 30 mars nästa år på sig att påbörja bygget. Om bygget inte kommit igång då, kommer de åläggas ett ännu högre vite, enligt Anders Jörgensson, ordförande i tekniska nämnden. 

– Vi kommer bli klara med upphandlingen inom två veckor, försäkrar Thorbjörn Hammerth.

Läs ocksåNu rivs Stiftelsen i Ljungaverk

Han menar att första spadtaget på Vingpennan 2 kommer sättas i november-december. Vätterhem ligger just nu i startgroparna med flera andra större byggprojekt. Den femte november tas första spadtaget för 120 hyresrätter på Samset i Jönköping. Innan årsskiftet påbörjas även bygget av 47 nya hyresrätter på Fagerslätt i Huskvarna.

Läs också Snart dubbelt så dyrt att köa för bostad i Göteborg Halland: 4 av 6 kommunala bostadsbolag har män i toppen Städerskan som blev verkställande direktör i Skånes allmännyttor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.