Annons

Vd:n försökte dölja – ”måste ha fått panik”

Söderhamn Bilaffärerna som ledde till att Faxeholmens vd Gabriel Larsson sparkades gjordes utan värderingar. Företagets internutredning visar nu att de uppgifter som lämnades vid avslöjandet var en ren efterhandskonstruktion.
På fredag eftermiddag väntas Faxeholmens styrelse ta ställning till om sparkade vd:n Gabriel Larsson ska polisanmälas för bilaffärerna.

Bilaffärerna som skakat kommunala bostadsföretaget Faxeholmen och lett till uppsägning av vd:n, var på tisdagen uppe som ett ärende i Söderhamns kommunstyrelse.

Politikerna i kommunstyrelsen fick ta del av den internutredning som Faxeholmens styrelse låtit göra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Något formellt beslut togs inte vid mötet. Bolagsstyrelsen fick däremot ett informellt godkännande för sitt sätt att hantera frågan av de ledamöter som yttrade sig och klartecken för att själva ta ställning till om polisanmälan ska göras.

– Det fanns ett stort förtroende för styrelsen sätt att agera, vilket kändes bra, säger ordföranden Lars Stål.

Internutredningen som presenterades för politikerna visar att det var sex bilar och inte fem som såldes billigt inom en krets nära den sparkade vd:n, däribland hans pappa och han själv.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

När försäljningarna avslöjades av helahalsingland.se visade Gabriel Larsson upp värderingar från ett värderingsinstitut.

Annons

Men enligt vad som framkommer i internutredningen var det en ren efterhandskonstruktion.

– Det vet vi eftersom den sista bilen såldes 23 maj och vi blev kund hos det här företaget först 19 juni, säger Lars Stål.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Han är förvånad över den tidigare vd:ns agerande.

– Det här gör ju bara det hela ännu värre. Han måste ha fått någon form av panik och i rädsla försökt dölja det han gjort.

På fredag eftermiddag har Faxeholmens styrelse sitt första möte efter det att beslutet fattades om uppsägning av Gabriel Larsson. Styrelsen väntas då ta beslut om eventuell polisanmälan.

Annons

Som Hem & Hyra berättat får den sparkade vd:n behålla sin lön på 83 000 kronor, totalt en miljon, under den ett år långa uppsägningstiden.

Som anställningsavtalet var formulerat såg styrelsen det inte som meningsfullt att ifrågasätta hans rätt till fortsatt lön enligt avtalet.

Vi har tidigare sökt Gabriel Larsson och erbjudit honom möjlighet att kommentera bilaffärerna.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.