Annons

VFAB: ”Ett bakslag för Vadstena”

Vadstena ”Ett bakslag för Vadstena.” Så kommenterar Vadstena fastighets AB:s styrelseordförande Arne Sjöberg (M) mark- och miljööverdomstolens dom om Asylenparken.

– Det är ett bakslag för Vadstena att mark- och miljööverdomstolen anser att ett område som haft varierande användning och som så sent som i början av förra århundradet användes som industriupplagsplats har ett så stort värde bara för att man har gjort det till en park, säger Arne Sjöberg.

Han konstaterar att en stor majoritet i kommunfullmäktige röstade ja när detaljplanen antogs i juni 2015. I överklagandeprocessen har först länsstyrelsen och sedan mark- och miljödomstolen gett kommunen klartecken. Men i högsta instans, mark- och miljööverdomstolen, blev det stopp. Domen innebär att det inte blir något bygge.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att mark- och miljööverdomstolen kan sitta i Stockholm, på behörigt avstånd från Vadstena, och ta beslut som hindrar vår kommun från att utvecklas, säger Arne Sjöberg.

Han anser att domstolarna generellt borde se mer till samhällsnyttan när det gäller bostadsbyggande, som man ofta gör när överklaganden gäller byggen av till exempel vägar och järnvägar.

Arne Sjöberg.

Annons

Domen innebär också en ekonomisk smäll för VFAB. Enligt Arne Sjöberg har bolaget haft kostnader på cirka två miljoner kronor i samband med detaljplanearbetet, pengar som man nu inte kommer att få någonting för.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Men framför allt betyder det här att inga av de drygt 200 hushåll som ställt sig i kö kommer att få någon bostad vid Asylen, säger Arne Sjöberg.

Har ni någon reservplan?

– Ja, nu får vi verkligen hoppas att trygghetsboendet på kolonilottstomten cirka 100 meter från Asylen kan bli verklighet.

Annons
Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Men ett sådant bygge kommer i så fall sannolikt inte att ske i VFAB:s regi. Bolaget köpte den aktuella tomten av kommunen för något år sedan för att bygga mindre lägenheter. Men den nya politiska majoriteten i Vadstena kommun, Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet, vill att kommunen köper tillbaka den för att kunna hålla en markanvisningstävling för ett trygghetsboende med cirka 30 lägenheter. Enligt Arne Sjöberg har flera privata hyresvärdar visat intresse. När kommunfullmäktige behandlade frågan vid sitt sammanträde häromdagen blev det återremiss sedan oppositionen yrkat att frågan ska utredas vidare först.

– Mark- och miljööverdomstolens dom gör det ännu viktigare att trygghetsboendet blir av, menar Arne Sjöberg.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.