HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vice ordförande i Stockholmshem avpolletterad

Stockholm Obekväm och kritisk. Det tror Leif Rönngren, (S), är ett skäl till att han inte fick sluta som vice ordförande i Stockholmshem. Helt fel, menar Mirja Räihä, (S), i valberedningen.

Leif Rönngren, S och tidigare vice ordförande i Stockholmshem trodde att han skulle bli ordförande i bolaget efter valet. I stället blev han i slutet på förra året tillsagd av sitt parti att avsäga sig sitt uppdrag i bolaget efter 12 år som ledamot.

– Jag tycker det är för jäkligt att man gör så här utan att prata med mig innan och utan att ge mig en förklaring. Det ringde en person några timmar innan fullmäktige där de skulle välja min ersättare, och sade att jag var tvungen att avsäga mig mitt uppdrag, säger han.
 
Han berättar att han hade sett framemot att ta över ordförandeklubban från Björn Ljung, FP.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

– Det normala är att man skiftar vice ordförande till ordförande när man byter majoritet i stadshuset. Men även att man byter ledamöter vid bolagsstämman men inget av det har man följt nu, säger han.
 
Varför slutade du om du inte ville?

– Man gör som partiet vill så är det bara.
 
Varför tror du att du blev avpolleterad?

– Jag kan bara spekulera eftersom jag inte fått någon förklaring men det beror delvis säkert på att jag tidigare varit obekväm och kritiserat hur det gått till när vissa inom partiet fått sina jobb och vissa blivit av med jobbet. Det har inte varit kompetens som är viktigast utan att man är kompisar med rätt personer för att få jobb, hävdar han.
 
 Mirja Räihä, S, ordförande i kommunfullmäktiges valberedning, håller inte med om att det är praxis att vice ordförande blir ordförande när det blir en ny politisk majoritet. Hon hävdar att skälet till att Leif Rönngren inte fick fortsatt förtroende är att han inte sitter i kommunfullmäktige i Stockholm. 

Läs ocksåÖkad trygghet och knarkbeslag – stora vinster med projektet ”Trygga trappan”

– Vår princip är att ordförande i ett kommunalt bostadsbolag ska sitta i fullmäktige. Skälet är att den som inte sitter i fullmäktige inte har hela bilden och inte kan följa med i diskussioner och att det blir svårare att få det att hänga ihop.

Ni bytte ut honom mot Karin Gustafsson, S, som nu är ny ordförande i Stockholmshem, bara några månader innan bolagsstämman. Varför väntade ni inte till stämman med bytet?

– Vi gjorde det för att den som är ordförande i bolaget också ska sitta i fullmäktige och vara delaktig i arbetet med budgeten och ägardirektiv i fullmäktige. Sedan får vi se vem som väljs till ordförande för resten av mandatperioden vid stämman 26 januari.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Hon håller inte alls med om att han skulle ha blivit av med ordförandeposten för att han varit obekväm inom partiet.

– Tro mig det handlar inte om det, i min värld har han inte varit obekväm och kritisk.

Leif Rönngren var gatu- och fastighetsborgarråd under 2005-2006 när Annika Billström var finansborgarråd.

Läs också Hyresgäst sägs upp efter 31 år – välkomnade nyinflyttad granne med pistol Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.