HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vinn 5000 kronor i Hyresgästföreningens fototävling

Uppsala Att hitta människan bakom hyreskontraktet är utmaningen i den fototävling som Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle och Tillsammans Uppsala utlyser.
Foto: Hyresgästföreningen
Kampanjen Mitt hem – min rätt drogs i gång den 1 april. I samband med det lanserades fototävlingen.

På flera håll i Uppsala, till exempel i Gränby och på Kvarngärdet, har hyresrätter renoverats de senaste åren med höga hyreshöjningar som följd, vilket i många fall har lett till att hyresgäster blir tvungna att flytta eftersom de inte har råd med den nya hyran. Nu står Eriksberg på tur, där Uppsalahem planerar omfattande renoveringar.

Vad dessa så kallade ”renovräkningar” gör med människan är temat för en fototävling som Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle utlyser i samarbete med organisationen Tillsammans Uppsala. Tävlingsbidragen ska belysa människorna och deras hem snarare än bostäderna i sig.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Vi vill belysa den mänskliga sidan av problemet, få syn på människan bakom hyreskontraktet. Tanken är att människor själva ska få beskriva sin verklighet, säger Johan Pelling, chef för Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Annons

De bästa bilderna får vara med i en utställning i Uppsala i höst. Det vinnande bidraget får 5000 kronor men juryn kan även besluta om hederspris eller annat särskilt omnämnande. Tävlingen är öppen för alla och lanserades i samband med att Hyresgästföreningen och Tillsammans Uppsala drog i gång kampanjen Mitt hem – min rätt i Uppsala häromveckan.

Syftet med kampanjen är att skapa bättre villkor för hyresgäster i Uppsala när deras lägenheter rustas och byggs om. Enligt Hyresgästföreningens beräkningar riskerar vart tredje hyresgästhushåll att behöva flytta om hyran höjs med mer än 50 procent.
Det finns idag bostadsbolag som erbjuder olika renoveringsnivåer och olika grad av hyreshöjning. Men Hyresgästföreningen vill gå ett steg längre och uppmanar Uppsalahem att det införs ett alternativ med noll procents höjning, och att minst 25 procent av de lägenheter som renoveras kvarstår på den lägsta hyresnivån.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Fototävlingen pågår till den 31 maj.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.