Annons

Vinstutdelning överklagas – 46 500 kronor per hyresgäst

Stockholm Hyresgäster i de kommunala bostadsbolagen i Stockholm får betala 3 900 kronor i månaden i extraskatt. Nu överklagas beslutet.

Det här är andra året med den nya lag som gör det möjligt att använda en del av de kommunala bostadsbolagens vinster till kommunal verksamhet. Bostadsbolagen i Stockholm för över 3,35 miljarder till staden. Hälften av summan kommer från försäljningar, andra hälften ska användas för bostadssociala ändamål.

– Det är skandalöst, det här är pengar som skulle kunna gå till att bygga nya bostäder, att renovera eller för att sänka hyran, säger Yngve Sundblad, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation mot Svenska Bostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Räknar man betyder beslutet i kommunfullmäktige i går att varje hyresgäst i genomsnitt fick betala 3 900 kronor i månaden till vinstutdelningen. Det skiljer sig mellan bolagen. I Svenska Bostäder är utdelningen 52 000 kronor per hyresgäst och år och i Stockholmshem 20 400 kronor per år. Mest betalar Familjebostäder, där utdelningen är 70 800 kronor per hyresgäst – 5 900 kronor i månaden.

Förra årets beslut att dela ut vinster på sammanlagt 1,3 miljarder ur bostadsbolagen har överklagats till kammarrätten. Dagens beslut kommer troligen att vandra samma väg. Yngve Sundblad kommer själv att överklaga beslutet.

– Det kommer jag bersäkert att göra. Och jag har många kompisar som också kommer att göra det, säger han.

Annons
Läs ocksåSvårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv - klarar inte att skrapa: "Blir yr när jag försöker böja mig"Rida Kammouna, hyresgäst Svenska bostäder

Rolf Falk, hyresgäst hos Svenska Bostäder, har överklagat för andra året. Han väntar fortfarande på dom från kammarrätten.

– Överklagandena är relativt lika, det nya är att vi pekar på att varken skattekostnaden eller försäljningskostnader är medtagna. Pengarna finns inte i företaget och det innebär att hyran måste höjas för att kunna betala skatten, säger han och fortsätter.

– Insatserna för bostadssociala ändamål behöver specificeras, som det är nu går försäljningsvinsten till affärslokaler, tågbanor, jobbtorg och lokala poliskontor. Det är orimligt att man kan plocka ut vinsterna till vad som helst.

Läs ocksåNy överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

Av de 670 miljoner kronor som ska användas till bostadssociala projekt använde staden förra året 93,7 miljoner – alltså knappt en sjundedel.

Annons

Hem & Hyra har sökt de ansvariga i Stockholms stad för en kommentar.

Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Hyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.