Annons

Viyada skuggades och hotades med uppsägning – får bo kvar

Stockholm Viyada Sungrung kartlades i över ett år av en bostadsrättsförening i Stockholm med hjälp av kameror, portuppgifter och privatspanare. Hyresvärden påstod att hon inte bodde i sin lägenhet utan hyrde ut den i andra hand till sin son utan godkännande. Men hovrätten ger Viyada Sungrung rätt och slår fast att värden inte kunnat bevisa sina påståenden.
Viyada Sungrung
Foto: Ida Karlsson
Bostadsrättsföreningen ville ställa Viyada Sungrung på gatan – värden gjorde hemlig kartläggning i över ett år.

Hem & Hyra har tidigare berättat om bostadsrättsföreningen i centrala Stockholm som i hemlighet övervakade Viyada Sungrung och ville säga upp henne från förstahandskontraktet. En nuvarande ledamot i bostadsrättsföreningen Odenpalatset, fastighetsskötaren och en ekonomiansvarig i huset vittnade mot hyresgästen Viyada Sungrung när ärendet skulle avgöras i hyresnämnden.

Tjänar på att lägenheter tomställs

Ledamoten som vittnade mot Viyada Sungrung även i hovrätten har investerat pengar i föreningen. Mannen som själv inte bor i huset, har stark kontroll över bostadsrättsföreningen. Föreningens stadgar visar att ett investmentbolag som han sitter i utser majoriteten av styrelseledamöterna i föreningen. I praktiken är det investmentbolaget Katinla Investment AB som beslutar vad som sker i bostadsrättsföreningen. Investmentbolaget har ett starkt intresse att bli av med hyresgäster som finns i huset. Varje tomställd lägenhet innebär att bolaget får in pengar när bostadsrätter säljs.

Värden övervakade i hemlighet

I hyresnämnden presenterade värden detaljerade listor över när Viyada Sungrung gått in och ut genom husets port. Det handlar om datum och klockslag när hon använt sin nyckelbricka.

Värden menade att lägenheten inte varit Viyada Sungrungs permanenta bostad för att nyckelbrickan inte alltid använts. Uppgifter kopplade till nyckelbrickan tillsammans med filmer från en kamera i porten lades fram som bevis.

kamera Hagagatan
Bilder och filmer från övervakningskameror har sparats av hyresvärden under lång tid.

Viyada Sungrung förklarade att porten till huset ofta står öppen eftersom det finns en stor kursverksamhet på första plan. Dessutom använder hon en portkod för att komma in vilket innebär att hyresvärdens kartläggning inte visar alla gånger hon passerat. Sonen bor med henne i lägenheten där han också är skriven.

Att hon arbetar från tidig morgon på sjukhuset säger Viyada Sungrung är en förklaring till att hon inte varit hemma vissa tider när värden sökt henne och sonen öppnat.

Annons

”Rätt ska vara rätt”

Hyresnämnden slog fast att värden inte kunnat bevisa att Viyada Sungrung haft något annat boende då hon är skriven på adressen och ingen annanstans.

Beslutet överklagades till Svea hovrätt av hyresvärden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inför att ärendet skulle avgöras i hovrätten hade hyresvärden anlitat en person som skuggat Viyada Sungrung.

– Även ledamoten i bostadsrättsföreningen som sitter i investmentbolaget berättade i hovrätten att han hade följt efter Viyada en morgon, säger juristen Johan Essén som är ett av hyresgästens ombud.

Hyresvärden har i sin kartläggning försökt bevisa att Viyada Sungrung inte bor i lägenheten. Men hovrätten menar i stället att kartläggningen visar att hon varit i lägenheten och inte förlorat kontroll över den. Hovrätten slår liksom hyresnämnden fast att värden inte kunnat visa att Viyada Sungrung hyrt ut lägenheten i andra hand eller saknar behov av bostaden.

Läs ocksåVärden övervakade Viyada i hemlighet i över ett år: ”Det är obehagligt”Viyada

– Trots värdens omfattande övervakning, med kameror, portloggar och privatspanare har de inte kunnat bevisa sina påståenden. Utredningen gav sken av att vara väldigt gedigen och omfattande men var bristfällig. Värdens egna vittnen styrkte dessutom vår sak, säger Johan Essén.

Annons

– Jag har aldrig tidigare varit med om en hyresvärd som anlitat en privatspanare för att kartlägga en hyresgäst. Det är anmärkningsvärt.

Viyada Sungrung är lättad över beskedet. Hon har varit oroad över sin bostadssituation. Det har varit en stress att leva i osäkerheten under de senaste två åren, säger hon.

Läs ocksåÖvervakar studenter med elva kameror: "Har skapat ett storebrorssamhälle"

– Nu är det över. Nu kan jag sova ordentligt. Jag är jätteglad. Rätt ska vara rätt. Nu känner jag mig trygg igen.

Företrädare för bostadsrättsföreningen har sökts av Hem & Hyra men har inte återkommit.

Läs också Så får värdarna övervaka dig – det här gäller för kamerabevakning Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.