Annons

Ge växterna ett andra liv

Tips & Råd Ge dina krukväxter ett längre liv – klona dem med hjälp av sticklingar. Efter ett par månader kan en enda planta fylla ut hela fönsterbrädan.

Ont om pengar? Eller bara lust att få lite jord under naglarna?

Att ta sticklingar av krukväxterna är ett utmärkt sätt att få många växter gratis. Det enklaste att börja med är pelargoner, som lätt låter sig klonas. Ja, du läste rätt – en stickling av en växt är en form av klon, det vill säga en exakt kopia av moderplantan. Vill man ha variation, till exempel i form av en ny färg på blomman, ja då krävs det ett frö med gener från två olika plantor.
Genom att föröka sina växter får man inte bra många av samma, utan också perfekta gå-bort-presenter till vårens kalas. Att ge bort småplantor är ett utmärkt sätt att föra vidare blommor som funnits i släkten under många år till nya generationer. Kanske får studenten mormors mors pelargon i present?
Vissa växter behöver föryngras med jämna mellanrum eftersom de tappar kraft, blommar dåligt eller tynar bort. Andra växter kan bli nästan hur gamla som helst, men det kan ändå vara värt att ta en stickling om moderplantan dör av någon anledning. Om det finns ett ”barn” någonstans kan den plantan bli en ny ”mamma” och på det sättet föra generna vidare. 

Gör så här:

  • Välj en växt som ska förökas.
  • Klipp av en gren. (Bild 1)
  • Bryt eller knipsa av de nedersta bladen – det är vid bladens gamla fäste som tillväxtpunkten för nya rötter finns. (Bild 2)
  • Sätt ner sticklingen i en kruka med jord. (Bild 3)
  • Klipp bort överflödiga blad och eventuella blomknoppar. Spara högst två blad per stickling. (Bild 4)
  • Vattna och ställ sticklingarna ljust.
  • Håll sticklingen lätt fuktig tills den har rotat sig. Om du vill kan du sätta en plastpåse över krukan, men tänk på att lufta om det bildas kondens.
  • När plantan har rotat sig planterar du om den i en större kruka.

Några tips på vägen:

Klipp till
Pelargoner kan klippas hårt på våren, men behåll ett blad på varje stjälk som ”drar” vatten upp genom stjälken och stimulerar växten att bilda nya blad.

Ny jord
Plantera om pelargonerna i ny jord varje vår. Krukan bör vara lika stor eller snäppet större än den gamla.

Annons

Bra hygien
Diska krukor innan du använder dem. Då undviker du att ohyra, till exempel rotlöss, smittar från gamla plantor.

Visste du att
Vissa växter förökas med bladsticklingar, till exempel saintpaulia. Då sätter du bladet direkt i jorden. Andra växter kan delas genom att du drar eller klipper isär rotsystemet.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Läs också Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.