Annons

Taggig och tålig vän

Tips & Råd Gillar du växter men saknar gröna fingrar? Satsa på kaktusar – de mår bäst om de slipper bli för bortskämda.
Foto: Görgen Persson
Soligt. Kaktusar och andra suckulenter vill stå soligt och vattnas en gång i månaden vintertid och dubbelt så ofta sommartid. Kaktusarna står på bilden tillsammans med paradisträd och trädtaklök.

En kaktus tål att glömmas bort månader i sträck för att sedan närmast dränkas i vatten. Så fungerar nämligen många kaktusar i det vilda – de överlever på vatten de samlat i sina blad under de enstaka regn som faller. Det finns också regnskogslevande kaktusar som växer som epifyter (halvparasiter) i träd. De tar upp vatten ur luftfuktigheten.
Familjen suckulenter består av över 2 000 olika arter. En del är pelarformade, några kryper längs marken, vissa har vassa taggar och andra är håriga.
Svårigheten att få kaktusar att trivas är inte att man glömmer bort dem, utan att de får för mycket vatten eller för lite ljus. Det gäller också att förstå att man har med levande växter att göra och att de faktiskt behöver lite omsorg, även om det är lite.
Alla kaktusar tillhör gruppen suckulenter (tjockbladiga växter), men alla suckulenter är inte kaktusar. Det är tacksamt att komplettera sina kaktusar med suckulenter som aloe, paradisträd, levande stenar, agave och trädtaklök. De kommer från liknande växtmiljöer och är därför lika lättskötta. ]

Försvar

Taggarna är växtens skydd mot att bli uppäten, men samlar också fukt som leds till växternas rötter.  På en kaktus sitter taggarna samlade i små kuddar. Ofta försedda med hullingar som gör dem svåra att få ut ur fingrarna.

Blomning

För att få kaktusar att blomma behöver de utsättas för en kallare eller mörkare period. Prova att ställa dem på en plats där temperaturen ligger kring plus tio grader under 2-3 månader på vintern och flytta sedan fram dem i ljuset. Andra får knoppar om de får en kolsvart natt på 13-14 timmar och resten av dygnet full sol under en och en halv månad.

Annons

Skötsel

De är svåra att damma. Dammsug dem på lägsta effekt och ha gärna en nylonstrumpa över röret.

Plantera

Om du vill ge kaktusen en ny kruka kan en grilltång med breda grepp vara till hjälp, utöver handskar. Använd alltid speciell så- och kaktusjordSoligt. Kaktusar och andra suckulenter vill stå soligt och vattnas en gång i månaden vintertid och dubbelt så ofta sommartid. Kaktusarna står på bilden tillsammans med paradisträd och trädtaklök.

Blom.

Det är inte så ofta som kaktusar blommar i hemmiljö – det beror i regel på att det är för varmt, men ibland kan man köpa dem i blom, det är trevligtKännetecknet.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.