Annons
Johan Sjöholm

Kommunerna som ogenerat dubbelbeskattar sina hyresgäster

Trixande med ränteupplägg eller regelrätta uttag med bredast möjliga tolkning av Allbo-lagen. Oavsett vilka finurliga sätt som politikerna kan finna på för att gräva hål i de kommunala bostadsbolagens kassor så bör beteendet kallas vid dess rätta namn: Dubbelbeskattning.

Hur det kan ske i den omfattning som vi ser idag, samtidigt som vi som äger våra boenden får göra avdrag för räntekostnader, är ett märkligt skådespel.

Hem & Hyra har i veckan, i flera artiklar, granskat hur kommunpolitiker i Halland, Skåne och Östergötland ogenerat gör Joakim Von Anka-liknande glädjeskutt ner i allmännyttans kassavalv för att där grabba åt sig så mycket de kan.

Bara i Skåne handlar det om vinstuttag på över 100 miljoner 2018. Och några mil norr om Hallandsåsen gräver Halmstadpolitikerna allmännyttaguld med hjälp av ett minst sagt fiffigt ränteupplägg. Något som får till följd att möjligheterna att använda pengarna till nästan vad som helst ökar.

LÄS MER: Över hundra miljoner lämnar skånska värdar

LÄS MER: Kommunen tar 25 miljoner från bostadsbolaget – i smyg

På andra sidan landet, i Norrköping, har kommunen bänt loss 393 miljoner på fem år ur bolaget Hyresbostäder. 393 miljoner! Dela den summan med en förhandlad hyra för en 70-kvadrats standardtrea den som orkar.

Pengarna går visserligen ofta till förbättrande av offentliga miljöer, men Hem & Hyras granskning visar att dessa i flera fall borde ha betalats av samtliga skattepliktiga kommuninvånare.

Vi snackar cykelställ, lyktstolpar placerade långt från närmaste hyresboende och arkitektritade boulebanor.

Grejer som många av kommunens invånare har glädje av, absolut, men som betalas specifikt med hyresgästernas surt förvärvade, redan beskattade hyrespengar.

Dubbelbeskattning var ordet. Som sagt.

LÄS MER: Norrköpings politiker gör miljonuttag trots miljardskulder
LÄS MER: Tog ut nära 400 miljoner ur allmännyttan – hit gick pengarna

Och på den laxen ska den berömda ränteavdrags-löken läggas. Den som säger att vi som sitter på bostadsrätter eller villor, får betala mindre i skatt, eftersom vi mer eller mindre frivilligt dragit på oss räntekostnader genom att krita på lånebrev hos banken.

Sedan kan vi glada i hågen gå ner och spela boule på den fina banan som vi fått helt gratis av våra grannar borta i hyresområdet. Hur det går i den matchen spelar inte så stor roll. Vi kan ju alla känna oss som vinnare, under spelets gång har värdet på våra hem fortsatt att stiga.

”Ty var och en som har, åt honom skall varda givet”, står det i Matteusevangeliet. Ett mycket passande uttryck i det här sammanhanget.

Fler krönikor av Johan Sjöholm
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.