Annons

3 000 hyresgäster får betala hyreshöjning och kristillägg till Balder

Stockholm Den första stora hyresöverenskommelsen är klar i Stockholm. Balder höjer hyran med i snitt 3,25 procent för cirka 3 000 hyresgäster. Utöver det krävs varje på hyresgäst på 110 kronor i månaden i kristillägg. "Jag är inte nöjd men det är acceptabelt", säger Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.
Foto: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker uppgörelsen är acceptabel.

Det har varit högt tonläge i årets hyresförhandlingar. Hyresvärdarnas krav på cirka 10 procentiga hyreshöjningar har gjort årets hyresförhandlingar till en snackis på flera håll än vanligt. Samtidigt har hyresgäster och Hyresgästföreningen pratat om att folk skulle tvingas bort från sina hem om de rekordstora kraven på hyreshöjning blir verklighet.

När nu den första stora hyresöverenskommelsen i Stockholm är klar landar den på en höjning med i snitt 3,25 procent från första januari 2023 för Balders cirka 3 000 hyresgäster i 12 kommuner i Stockholmsregionen. En bra bit från värdarnas krav.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men samtidigt ingår en speciell lösning, ett särskilt kristillägg, i överenskommelsen, till följd av de stora prisökningarna i samhället. Hyresgästerna får betala en tillfällig hyreshöjning, ett särskilt krisstöd till Balder på 110 kronor i månaden under som längst 12 månader.

Lägre höjning för nyproducerade lägenheter

Överenskommelsen är full av undantag och olika lösningar beroende på om du har hög hyra, bor i nybyggt eller har kallhyra.

Nyproducerade lägenheter med kallhyra får till exempel lägre höjning än 3,25 procent. Nyproducerade lägenheter slipper också betala kristillägg till Balder.
Samtidigt får de med lite lägre hyra lite större höjning än 3, 25 procent samtidigt som de betalar 110 kronor extra.

Annons
Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHöjning av hyra. KBAB. Procent. Hyresförhandlingar, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen. Hyresvärdar. Värd.

Utgår vi från den som har en hyra på 12 000 kronor i månaden får till exempel de med lägst hyra 566 kronor i höjning, de som ligger i mellanskiktet hyresmässigt får en höjning med 410 kronor medan de som idag har högst hyra får 350 kronor i höjning. I de siffrorna ingår de 110 kronorna.
För de med lägre hyror än 12 000 fungerar det på motsvarande sätt men där blir höjningen så klart lägre i kronor.

Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockolm, kan du vara nöjd med det här?
– Jag är inte nöjd men det är acceptabelt med tanke på att värdarna har yrkat mycket högre än så här. Vi hoppas nu att fler ska landa i en sansad hyreshöjning.

Han pekar också på att kristillägget på 110 kronor är tillfälligt och försvinner inom 12 månader.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Han menar att alternativet till ett kristillägg var att Balder ville ha en högre procentuell höjning. Men då hade hyran blivit högre och sedan hade framtida hyreshöjningar beräknats på den högre nivån och resulterat i högre hyreshöjningar i framtiden.

Annons

– Hade vi inte kommit överens hade förhandlingarna strandat och då hade det hamnat i Hyresnämnden med risk för retroaktiva höjningar, säger han.

Niklas Dabrowski, hyresförhandlare på Balder kommenterar överenskommelsen i ett mejlsvar.

”Vi är nöjda med att så snabbt ha nått en överenskommelse med Hyresgästföreningen Stockholm givet det omvärldsläge som råder. Samtalen har varit konstruktiva och präglade av förståelse för såväl hyresgästers som hyresvärdens situation. Med denna överenskommelse på plats hoppas och tror vi att inom kort ha fler avtal på plats runt om i landet. Vi har vid olika möten med Hyresgästföreningen Stockholm resonerat kring höjningsnivåer på 5-6 % och har nu enats om en nivå som båda parter är nöjda med.”

Läs också 75 000 Stockholmare krävs på nio procent i hyreshöjning av kommunala bostadsbolag Västsvenska fastighetsägare följer efter Stockholm – vill höja hyrorna 10 procent Herrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter 

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.