Annons

400 hyresrätter i Hjällbo kan ombildas till bostadsrätter

Göteborg Poseidon erbjuder 400 hushåll i Hjällbo att köpa sina lägenheter. Om hyresgästerna nappar blir det den största enskilda ombildningen i Göteborgs allmännytta på många år.
Foto: Minna Ulin
Poseidon äger 92 procent av bostäderna i Hjällbo. Huset på bilden berörs inte av det aktuella ombildningserbjudandet.

Den här veckan har ett hundratal hyresgäster på Bondegärdet i Hjällbo fått ett brev hem. Det kommer från hyresvärden, kommunala Poseidon.

I brevet berättar Poseidon att cirka 400 hyresrätter i Hjällbo valts ut och kommer att få erbjudande att köpa sina lägenheter. Hushållen på Bondegärdet är först ut, i slutet av september kommer ytterligare hyresgäster i andra delar av Hjällbo få erbjudandet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Om minst 67 procent av hushållen i en fastighet vill och kan köpa, så kommer lägenheterna att ombildas till bostadsrätter. Dock måste eventuella ombildningar först slutgodkännas av Poseidons och Framtidenkoncernens styrelser.

Linda Thorsson, kommunikationschef Poseidon.
Linda Thorsson.

Den som inte vill köpa får fortsätta vara hyresgäst och kommer då att ha bostadsrättsföreningen som värd.

– Det upplägget  är inte optimalt vare sig för hyresgästen eller en nybildad förening. Därför kommer vi att erbjuda omflyttning inom Poseidons bestånd för den som inte vill köpa vid en ombildning. Men vill man bo kvar har man förstås rätt till det, säger Linda Thorsson, kommunikationschef på Poseidon.

Läs ocksåHyresgäster kluvna till omtvistad ombildning i Göteborg

Erbjudandet om ombildning är i linje med det uppdrag som Göteborgs kommunpolitiker givit Framtidenkoncernen, som omfattar bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder.

Tanken är att andelen ägt boende ska öka där hyresrätter i dag dominerar. Framförallt i utsatta områden.

Annons

– Då kan hyresgäster göra bostadskarriär utan att behöva flytta därifrån. När människor med olika ekonomiska möjligheter lever tillsammans minskar segregationen, sade Kjell Björkquist (L), ordförande i Framtiden, nyligen i en intervju med Hem & Hyra.

Läs ocksåKlart för jättesatsning på bostäder i Hjällbo

Målet är att inget bostadsområde i Göteborg ska vara kvar på Polisens lista över särskilt utsatta områden år 2025. Att stimulera ombildningar ska vara ett av sätten att nå dit.

Beslutet kommer från kommunens borgerliga styre, men har varit föremål för hård debatt, demonstrationer och protester.

Ombildningar möter motstånd

Kritikerna till vänster i politiken menar att bostadsbristen är störst när det gäller billiga hyresrätter i Göteborg. Då hjälper man inte situationen i fattiga stadsdelarna genom att sälja ut just sådana lägenheter.

Samma åsikt har Hyresgästföreningen, som har demonstrerat mot planerna.

Nyligen har motståndet fått oväntat stöd. Det kommer från Fastighetsägarna GFR, som organiserar en stor del av de privata fastighetsbolagen.

”Kommer inte att lösa områdenas problem”

Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna, skriver i en debattartikel i GP att ombildningar riskerar att förstärka det som man vill bekämpa.

Annons

”Det kommer inte att lösa områdenas underliggande problem med kriminalitet och parallella samhällsstrukturer. Heller inte ha ogjort att våra utsatta områden är gamla miljonprogram som en gång i tiden byggdes ensidigt med hyresrätter och som idag står inför stort upprustningsbehov. I nuläget innebär ombildningar en konkret risk att de hyresgäster som utgör områdenas själva problem blir de som köper sin hyresrätt. Det är först när det är ordning och reda i ett område som det kan gynna dess utveckling. Utvecklingen måste vända först”, skriver Christina Heikel.

300 lägenheter till kan ombildas

Ytterligare 300 hushåll ska alltså erbjudas ombildning. Men vilka adresser det rör sig om vill inte Poseidon gå ut med än.

– Vi vill hinna möta och informera hyresgästerna, därför har vi börjat i mindre skala. Men det rör sig om fastigheter som inte har för stora underhållsbehov, och vi vill ha en bra spridning i området. Nu får vi se hur stort intresset är, säger Linda Thorsson.

Zeiynab Dahir.

Zieiynab Dahir är hyresgäst hos Poseidon på Skolspåret. Hon vet inte än om hennes hus tillhör de utvalda, men säger att hon inte skulle vara intresserad av att vare sig köpa sin egen lägenhet eller någon annan bostadsrätt i Hjällbo.

– Nej, det skulle jag inte vilja. Jag älskar Hjällbo, jag är uppvuxen här och har bott här nästan hela mitt liv. Men området är som det är. Nyligen hade vi skjutningar och upplopp. Det handlar inte bara om mig, utan om barnen. Det skulle kunna bli så att jag flyttar härifrån, säger Zieiynab Dahir.

Läs också Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Sparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.