HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster kluvna till omtvistad ombildning i Göteborg

Göteborg Ombildningen av hyresrätter i Tynnered ska vara en väg mot målet att stryka stadsdelen från polisens svarta lista. Först ut till försäljning är en fastighet på Briljantgatan med 58 lägenheter. Hos de boende i området är känslorna blandade.
Foto: Lotta Engelbrektsson
Erbjudandet om att köpa sin lägenhet splittrar hyresgästerna i området. Sofia Nyberg, som redan äger en bostadsrätt här, är positiv till ombildningen. Åtminstone så länge den inte gäller alla hyresrätter. "Att bo i Tynnered får inte bli en klassfråga", säger hon.

Hyresgästen Christine Forsberg är en av dem som snart kan kalla sig bostadsrättsägare. Hon har bott i sin hyreslägenhet på Briljantgatan i 45 år, men aldrig tidigare varit intresserad av att köpa den.

– Nu ser jag det som en bra investering. Här har varit galet stökigt med knarkförsäljning och poliser tidigare. Men nu tror jag på området, säger hon.

Läs ocksåNär prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihopBildmontage med en krislåda fylld av saker som nödradio och stormkök. Intill två kvinnor som förbereder mat vid ett bord.

Sofia Nyberg bor redan i bostadsrätt, granne med den aktuella hyreslängan. Egentligen är inte ägandet en princip för henne. Däremot hoppas hon att de som köper sina bostäder ska engagera sig mer i bostadsområdet.

– Men jag är medveten om att alla inte har råd eller möjlighet att få ett lån på banken. Därför är det viktigt att det finns billiga hyresrätter också, säger hon.

Hyresgästen Rute Loopes bor mitt emot fastigheten på Briljantgatan som nu ombildas. Hon hoppas att hon slipper ta ställning till samma erbjudande. ”Jag varken kan eller vill köpa min hyreslägenhet”, säger hon.

Under förra året fattade den kommunala bostadskoncernen Framtiden beslutet att öppna för fler ombildningar till bostadsrätter i stadsdelar där hyresrätterna är i majoritet. Tanken är att blandade bostadsformer skapar en större trygghet i utsatta områden.

– Då kan hyresgäster göra bostadskarriär utan att behöva flytta därifrån. När människor med olika ekonomiska möjligheter lever tillsammans minskar segregationen, säger Kjell Björkquist (L), ordförande i Framtiden.

”En bra investering.” Bostadsrätterna på Briljantgatan säljs för ett ovanligt förmånligt pris. Hyresgästen Christine Forsberg som bott i huset i 45 år längtar tills hon får ta över.

Politikernas mål är att stadsdelarna i Göteborg som finns på polisens lista över ”särskilt utsatta områden” ska lyftas bort därifrån innan 2025. Detta har stötts och blötts under det senaste året.

Bland annat har kommunfullmäktige sagt nej till Framtidens förslag att kopiera den så kallade Gårdstensmodellen med lokala bostadsbolag i Tynnered och Biskopsgården.

Läs ocksåRåttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär"

– Kommunen ville inte skapa fler nya bolag. Nu får de tre bostadsbolagen (Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget) försöka samarbeta istället, säger Kjell Björkquist.

Sofia Nyberg bor själv i bostadsrätt intill det aktuella huset. Hon vill gärna ha engagerade grannar.

Majoriteten av partierna har sagt ja till ombildningen av hyresrätter som ett verktyg i strategin att lyfta de utsatta områdena.

S och V har dock reserverat sig mot förslaget eftersom det råder delade meningar om hur många hyresrätter som ska säljas och till vilket pris. Roger Höög (V), andre vice ordförande i Framtiden, är inte lika förtjust i ombildningar som Kjell Björkquist.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

– Det är en stor brist på billiga hyreslägenheter i Göteborg och det finns ingen anledning att minska dem ytterligare, säger han.

Dessutom anser Roger Höög att priset på huset på Briljantgatan är på tok för lågt. Fastigheten säljs för 30 procent under marknadspriset istället för 20 procent, vilket annars är kutym.

– Varför ska vi rea ut allmännyttan? Det här gynnar ju bara enskilda köpare som gör en vinst när de säljer lägenheten vidare, säger Roger Höög.

Huset på Briljantgatan i Tynnered säljs för 30 procent under marknadspriset.

Kjell Björkquist menar däremot att det låga priset bidrar till att fler av hyresgästerna har möjlighet att köpa sin bostad och därmed stannar kvar i området.

– En del har varken råd att köpa en dyr bostadsrätt eller att hyra en nybyggd lägenhet. Däremot kan de klara en ombildning ekonomiskt, säger han.

Fakta: Ombildningar i Göteborgs allmännytta

De styrande allianspartierna ville från början ombilda 1 000 kommunägda hyreslägenheter till bostadsrätter eller ägarlägenheter redan förra året.

Totalt skulle 4 000 hyresrätter ombildas under nuvarande mandatperiod, alltså senast 2022.

Men förslaget väckte stark kritik, inte minst från Hyresgästföreningen. För att få igenom budgeten tvingades alliansen bland annat stryka det siffersatta målet om ombildningar. I stället står det numera att ”antalet ombildningar inom Framtidskoncernen ska öka”.

Läs också Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs Macheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.