Annons

6 000 kronor i veckan för att hyra bordell – nu döms Malmökvinnan som tog betalt

Malmö Under drygt två veckor användes enrummaren för att ta mot män som köpte sex. Det visste hyresgästen som dessutom tjänade pengar på affären, enligt domen. Rättsfallet är det andra på kort tid i Malmö som rör lägenhetshallickar i vanliga hyresrätter.
Polisen grep en hallick i en lägenhet
Foto: Polisen/Anders Paulsson

Kvinnan stod på enrummarens kontrakt men hyrde ut svart till sydamerikanskor som sålde sex. Bland bevisningen som lades fram av åklagare under hösten finns sms-konversationer som har skickats från 34-åringen till de prostituerade:

”You do not say that you work on the street if a neighbor asks”.

I själva verket var det Malmö stads socialtjänst som betalade hyran för lägenheten. Samtidigt tog 34-åringen tog i sin tur mellan 6000 och 7000 kronor betalt i veckan av de prostituerade. Nu döms hon mot sitt nekande för koppleri:

”[Namn] har därvid mot betalning upplåtit lägenheten i andra hand trots att hon hade vetskap om att hyresgästerna använde lägenheten för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning”, står det i domen.

Skyllde på virus i mobiltelefon

Hon berättade under rättegången att hon hade fått ett virus i sin mobil som förklarade surfhistoriken på kvinnornas sexannonser. En lögn, enligt tingsrätten. 34-åringen fälls men får inget egentligt straff i tid. Hon dömdes nyligen till fängelse i ett år och sex månader för ett våldsbrott och enligt domen ska detta även gälla för hallickverksamheten.

Domen rör en period på femton dagar hösten 2021. Men så sent som i somras pågick sexhandeln fortfarande i huset, det visar uppgifter från andra polisutredningar. Fastighetsägaren har tidigare berättat för Hem & Hyra om problematiken:

– De säger många gånger att det är en inneboende fast vi vet hundra procent att det är något annat. För oss är det bara att ligga på och störa så mycket man kan.

Polisen spanade under Operation Samba

Fallet är det andra på kort tid under liknande omständigheter i Malmö. I våras föll en första avgörande dom som slog fast att det är olagligt för en hyresgäst att hyra ut i andra hand till personer som säljer sex. Den som på det sättet hjälper till att skapa en bordell, och tjänar pengar på det, kan klassas som hallick och riskera att hamna i fängelse.

Domen från i våras rörde Operation Samba, ett hemligt spaningsärende som riktade sig mot en 37-årig man som satt i system att skaffa lägenheter för att hyra ut till prostituerade i andra hand. Han dömdes till två år i fängelse.

Polisens hemliga spaning på män som köper sex i Malmö
Spaningsbilder från Operation Samba. Kvinnorna är att betrakta som vittnen och inte misstänkta för brott.

Sexhandeln pågår idag för fullt i andrahandshyrda lägenheter i landets hyreshusområden. Det är där affärerna numer görs upp efter att den tidigare gatuhandeln i princip helt trängts bort och hotellen blivit bättre på att sätta stopp för prostitution. På öppna nätsajter bjuds i stället sexuella tjänster ut med detaljerade prislistor och kontaktuppgifter till prostituerade i lägenheter.

Läs reportaget om polisens spaning bland hyreshusen i Malmö.

Men på nätet spanar polisen bland annonserna och följer upp hela vägen till lägenheterna. Både sexköpare och lägenhetshallickar riskerar att åka fast.

Ännu en bordell i lägenhet avslöjad

Flera liknande fall kan vara under uppsegling. På en adress i Hermodsdal i södra Malmö greps under loppet av några dagar i somras fyra män som köpte sex i en och samma lägenhet. Den yngste av de misstänkta var bara 17 år gammal.

En dom som rör en av männen används just nu som bevis av fastighetsbolaget Stena som vill vräka sin hyresgäst. Han ska i smyg ha hyrt ut bostaden till ”två tjejer” samtidigt som han själv flyttat någon annanstans. Mannen skrev på sitt hyreskontrakt redan 2006 men snart kan det vara slut.

Stena har sagt upp avtalet motiverat med att lägenheten har använts som bordell. Svartuthyrning för brottslig verksamhet, enligt ansökan till hyresnämnden. Nu ska domstolen avgöra om mannen kan bo kvar eller inte.

Fakta: Vad är koppleri?

Koppleri innebär att någon tjänar pengar på en annan persons prostitution, till exempel genom att erbjuda marknadsföring, lokal eller lägenhet. Detta kan ge upp till fyra års fängelse i normalfallet, vid grovt brott tio år.

Fakta: Följ Hem & Hyras checklista: Så hyr du ut säkert – annars kan din lägenhet bli en bordell
svarta pengar som polisen tagit i beslag
Svarta pengar som polisen tagit i beslag i lägenhetsbordeller.

Den som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand bör tänka på några saker för att vara säker på att inte bli inblandad i prostitution.

1. Hyr aldrig ut din lägenhet i andra hand utan att hyresvärden har informerats och gett grönt ljus. Det finns anledning att vara försiktig med uthyrningstjänster som Airbnb för kortare perioder på dagar eller veckor. För så korta perioder får du i regel ändå inte tillstånd av hyresvärden.

Om du ändå beslutat dig för att hyra ut och har fått godkänt.

2. Kontrollera identiteten på den du hyr ut till och skriv ett riktigt andrahandskontrakt.

3. Se till att ha fungerande kontaktvägar till din hyresvärd så att du enkelt kan bli nådd och inte missar en eventuell varning. Bor du inte själv kvar i lägenheten kan det vara bra att på något vis ha tillgång till din post.

4. Prata med en pålitlig granne som kan hålla lite koll och snabbt slå larm om något går fel.

Om allting ändå spårar ur, trots dina försiktighetsåtgärder:

5. Agera. Avsluta uthyrningen. Kontakta polisen om du misstänker att det pågår något som är olagligt.

Den sista punkten är viktig. En hyresgäst som känner till att det pågår prostitution i hens andrahandsuthyrda lägenhet men inte sätter stopp kan göra sig skyldig till brott som koppleri.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.