Annons

Ägaren om husen i Blötberget: ”Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år”

Ludvika En del har gjorts men fortfarande finns brister i brandskyddet. Det blev resultatet av räddningstjänstens nya inspektion av de nedgångna husen i Blötberget. ”Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år”, säger ägaren Eskil Ripa.
Bild på ett gult hus. I högerkant finns en bild inflikad på ägaren Eskil Ripa som iförd skjorta och kavaj tittar in i kameran.
Foto: Pavel Koubek/Företaget Ribe Industries hemsida
Eskil Ripas målsättning är att lägenheterna i husen i Blötberget ska vara klara att hyras ut innan året är slut.

I augusti förra året sålde bolaget SR Team Städ de fem hyreshusen i Blötberget till Beryllium Properties AB. Ägare till det senare bolaget är Eskil Ripa, en 22-årig student och före detta moderat kommunpolitiker från Lerum.

Fastigheterna har varit en följetong hos Räddningstjänsten Dala Mitt och Ludvika kommuns miljö- och byggavdelning. Tre av husen får sedan länge inte användas som bostäder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men ägarbytet gör att räddningstjänsten måste inleda en ny process. De gamla besluten gäller inte längre eftersom de riktar sig mot den förra ägaren, SR Team Städ.

Räddningstjänsten gjorde därför en ny tillsyn tidigare i april. Det visade sig att en del mindre åtgärder har gjorts för att förbättra brandskyddet i de fem husen. Den nye ägaren har bland annat bytt ut dörrar och dosor har monterats för att skydda elledningar.
– Men det kvarstår fortfarande brister i husen och nu ska vi kommunicera dem till den nya ägaren. Sedan har motparten möjlighet att yttra sig, säger brandingenjören Mårten Ribbing.

Förbud upphör – men fortfarande förbjudet

Räddningstjänsten förbjöd tidigare SR Team Städ att hyra ut lägenheter i två av husen. Det förbudet upphörde alltså att gälla när Beryllium Properties tog över.

Ändå är det fortfarande förbjudet att låta någon bo i tre av de fem husen. Det beror på att Ludvika kommuns miljö- och byggnämnd också utfärdade ett förbud som gäller för alla tre byggnaderna.

Annons

Och miljö- och byggnämnden och räddningstjänsten utgår från olika lagar. Till skillnad från räddningstjänsten gäller nämndens beslut själva byggnaderna. Vem som äger dem spelar alltså ingen roll.
– Vi har satt förbud att använda de här fastigheterna på grund av att de är i så dåligt skick. Det har vi skrivit in så att det ska följa med när fastigheterna säljs, säger Charlotte Olsson som är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Ludvika kommun.

Det finns en misstanke om att Tino Bessou (bilden) fortfarande är den som kontrollerar husen i Blötberget. Det förnekar dock den nya ägaren Eskil Ripa bestämt.

”Bästa skicket på två år”

Även hon kommer att ta kontakt med den nya ägaren.
– Vi ska också åka dit och prata med dem – om de vill, säger Charlotte Olsson.

Trots att endast mindre åtgärder har gjorts och att brister finns kvar är ägaren Eskil Ripa nöjd med utfallet av räddningstjänstens tillsyn:
– Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år enligt dem. Att jag skulle fortsätta med arbetet för att göra allting bra, säger han och tillägger:
– Det viktigaste är att få till brandskyddet ordentligt.

Trafikskylt med texten "Blötberget". Ovan den en 30-skylt och i bakgrunden syns skog.

 

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Allt klart i år

Att husen är rejält nedgångna och att det är fortfarande är förbjudet att bo i tre av dem är inget som hindrar Ripa från att tro på framtiden.
– Jag ser möjligheterna och än så länge går allt enligt plan. Min ambition är att få klart alla husen för uthyrning under det här året. Jag har den målsättningen men sedan kan man aldrig vara säker.

Enligt Eskil Ripa bor det någon ”enstaka hyresgäst” i ett av husen.

 

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.
Fakta: Hus som sålts flera gånger

De fem husen ägdes tidigare av skandalvärden Tino Bessous bolag Hilldex. Han sålde dem sedan till SR Team Städ som, åtminstone på pappret, kontrolleras av hans före detta sambo. Ett år senare, i augusti 2021, såldes fastigheterna vidare till Beryllium Properties AB.
Det finns en misstanke om att alla de här turerna är till för att komma undan myndigheternas krav på åtgärder och vitesförelägganden. Och att Tino Bessou fortfarande styr i bakgrunden.
Berylliums ägare Eskil Ripa är vän med Tino Bessous son Jonathan Bessou. De har tidigare varit aktiva inom Moderaterna och har ett företag ihop, Ribe Industries. Eskil Ripa förnekar att Bessou har något att göra med Beryllium Properties hus i Blötberget.

Läs också Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.