Annons

Akelius höjer hyran med sju procent

Salem Akelius hyresgäster i Salem och Brandbergen slapp hyreshöjningar under 2012. Nu höjs hyran med sju procent. En höjning som möter kritik.

Tusentals hyresgäster i Brandbergen och Salem fick inga hyreshöjningar förra året på grund av att Hyresgästföreningen sade nej till bolagets krav på 10-16 procentiga höjningar för 2012. Parterna har därefter förhandlat och är nu överens om att hyresgästerna slipper retroaktiva höjningar för 2012 på uppåt flera tusen kronor. I gengäld höjs hyran med sju procent första januari 2013, 3,5 procent för 2012 och lika mycket för 2013.
– Vi frågade hyresgästerna och 78 procent sade ja till sju procent, så vi sade ja, säger Houman Sayedi, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen Stockholm.

Anny Andersson, som bor i Akelius lägenheter i Salem, tycker att Hyresgästföreningen skulle sagt nej och låtit hyresnämnden avgöra hur stor höjningen skulle bli.
– Folk är så fega när de går med på det här. Jag blir så arg att jag kokar. Om hyresnämnden hade kommit hade de sett hur dåligt det är och inte gått med på så höga höjningar, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon får medhåll av Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Botkyrka/Salem.
– Jag tycker det var fel att gå med på den här höjningen. Vi borde gått till nämnden och chansat på att höjningen skulle blivit lägre, säger han.
Men Houman Sayedi tror att hyrorna hade höjts ännu mer då.
– Skälet är att en ganska stor del av Akelius lägenheter i Brandbergen och Salem är upprustade, säger han.

Annons

För Akelius hyresgäster i Brandbergen innebär överenskommelsen att hyran höjs med totalt 10,5 procent för 2012-2014, sju procent första januari 2013 och 3,5 procent för 2014.
– Vi gick med på det här för att vi tror att det hade blivit en större höjning om vi hade låtit hyresnämnden avgöra frågan. Risken var också stor att nämnden skulle sagt ja till retroaktiva hyreshöjningar, säger Houman Sayedi.

I Salem berörs Akelius 900 lägenheter och i Brandbergen 2 176 lägenheter. Men de lägenheter som Akelius har renoverat och höjt hyran i är undantagna från överenskommelsen.
– Det är ungefär 20-25 procent av lägenheterna, säger Houman Sayedi.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Han säger att han har analyserat Akelius fastigheter i länet och gått med på höjningar som han tror är bäst för hyresgästerna.
– I Södertälje höjdes till exempel hyran för 2013 i vissa fastigheter en procent medan andra fastigheter inte fick någon höjning alls, säger han.

Annons

 

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.