Annons

Akelius höjer hyran med uppemot 0,9 procent

Stockholm Akelius höjer hyran med 0,6 till 0,9 procent för 6 000 hyresgäster. Men bolaget valde att stranda förhandlingarna för 2 600 lägenheter för att försöka få en högre höjning.

Lagom till midsommar är de segdragna förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen region Stockholm och Akelius klara. Höjningen för hyresgästerna ibland annat Nynäshamn, Västerhaninge och Salem landar på mellan 0,6 – 0,9 procent från och med första mars. Bolaget hade krävt höjningar på 1,8 till 3,5 procent från första januari.

Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm, är nöjd över att förhandlingarn äntligen är klara. Han är däremot inte nöjd med att Akelius undantar 2 600 lägenheter från hyresförhandlingar och höjer med en nivå som inte parterna är överens om.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Bolaget ville höja hyran mer för dessa 2 600 än övriga hyresgäster och det kunde vi inte gå med på, säger Per Björklind.

Annons

Han lyfter fram att parterna, i årets förhandlingar, närmat sig varandra när det gäller synen på hyresgästernas inflytande vid förändringar som till exempel ombyggnationer, lekplatser och belysning.

– Tidigare har hyresgästerna haft lite inflytande men nu är vi överens om att det ska öka i form av till exempel fler möten mellan bolaget och hyresgäster. Det blir lite tydligare rutiner för boinflytande, säger han. 

Annons
Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Henrik Källåker, chef för Akelius region Stockholm, vill inte kommentera uppgörelsen.

Läs också Roger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med” De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade" Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.