HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Allmännyttan köper slitet bostadsområde

Göteborg Kommunala Bostadsbolaget köper 890 lägenheter på Gropens gård och Bredfjällsgatan i Hammarkullen. Prislappen är på närmare en halv miljard kronor.

Säljare är D. Carnegie & co, som ägt beståndet sedan 2011 via sitt dotterbolag Graflunds. Carnegie försökte tidigare i år sälja till ett nystartat privat bolag, men den affären gick i stöpet. När det kom till kritan visade det sig att den tilltänkte köparen inte kunde få fram de pengar som behövdes.

Nu blir det alltså allmännyttiga Bostadsbolaget som tar över istället. Prislappen ligger på 493 miljoner, en liknande prisnivå som i affären som gick i putten. Det innebär en vinst på 14 miljoner kronor för Carnegie.

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Beståndet består av åtta höghus på Bredfjällsgatan och ett antal trevåningshus på Gropens gård, de flesta av dem mycket nedslitna. Graflunds har under åren fått mycket kritik för sitt sätt att sköta området, men har lovat att göra färdigt en pågående renovering nu under hösten oavsett försäljning.

Bostadsbolagets vd Kicki Björklund är nöjd med inköpet.

– Jag gläds oerhört mycket över detta. Det är en affär som kommer att gynna såväl boende som staden i sin helhet. Bostadsbolaget äger redan en stor andel hyresrätter i Hammarkullen och detta ger oss möjlighet att via ett helhetsgrepp satsa kraftfullt i området, säger Kicki Björklund i ett pressmeddelande.

Annons
Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

Även Hyresrättsföreningen ser positivt på affären, säger förhandlingschef Pedram Kouchakpour.

– Det här är ett bestånd som har haft många olika hyresvärdar och ett bristande och allt mer eftersatt underhåll. Nu blir det blir ett mer långsiktigt ägande och det tror vi är bra för hyresgästerna, säger han.

Att det blir allmännyttan som kliver in och inte ytterligare ett privat bolag är inte den stora frågan, menar Pedram Kouchakpour. Det viktiga är att det är en ägare som är långsiktig och stabil.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

– Bostadsbolaget är en aktör som både har styrkan och förvaltningskunskapen att ta hand om det här området på ett bra sätt. Vi är positiva till affären och tror att det här blir bra för alla, säger Pedram Kouchakpour.

LÄS MER:

Annons

Bostäder för en halv miljard säljs i Hammarkullen

Fastighetsköp i Hammarkullen blir inte av

Carnegie letar ny köpare i Hammarkullen

Läs också Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.