Annons

Kvinna mister kontrakt efter vanvård: ”Ingen golvyta att röra sig på”

Nyheter Överbelamrad och vanvårdad lägenhet, menar hyresvärden. Bara lite mycket saker, menar hyresgästen. En kvinna i Bromma tvingas nu flytta efter att hon belamrat sin lägenhet med så mycket saker att den anses vanvårdad.
Foto: Hyresnämnden/Lisa Svensson
Hyresnämnden gav värden rätt att vräka kvinnan. Även hovrätten gick på samma linje.

Hon har bott i hyreslägenheten sedan 2007 sedan tiden då Familjebostäder ägde bostäderna. Efter ombildningen 2009 har det mestadels varit bostadsrätter på adressen, men kvinnan hyr sin tvårummare.

I tre år hade hon önskat en renovering av lägenheten, men inte fått något svar från styrelsen. Men sen i juni förra året fick hon med kort varsel veta att en ommålning var på gång.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Och det var då som hela den här historien uppdagades. Kläder, skor och massa möbler. Fotbollar, tavlor och metervis med olika sladd runt om i lägenheten gjorde det omöjligt för målaren att kunna utföra sitt arbete. Kvinnan behövde städa innan någon ommålning skulle kunna bli möjlig.

När bostadsrättsföreningens styrelse skulle komma och besiktiga lägenheten var lägenheten så pass belamrad med grejer att den anses vanvårdad.

Tror inte sanering är lösningen

Målaren fotograferade lägenheten och visade styrelsen i bostadsrättsföreningen som gjorde en egen besiktning av lägenheten.

“En grundlig besiktning var inte genomförbar då lägenheten var belamrad med diverse föremål. Ingen golvyta var fri att röra sig på”, framgår det av besiktningsprotokollet från augusti förra året.

Annons
Läs också85-årig kvinna tvingas flytta efter vanvård

När föreningen först påtalade att hennes oerhörda mängd saker i lägenheten gjorde att de ansåg bostaden som vanvårdad fick hon hjälp av en närstående att hyra ett förråd, framgår det av domen. Hon får nämligen inte stå på något hyresavtal själv på grund av en pågående skuldsanering. Enligt kvinnan själv har hon slängt mycket “såsom soffor och stolar” och har nu bara kvar saker i lägenheten “som hon använder dagligen”. Hon anser därför att hon ska få bo kvar i lägenheten nu när den är rensad.

Enligt hovrättsdomen ska socialtjänsten ha erbjudit sig att sanera lägenheten, men det har bostadsrättsföreningen tackat nej till. Deras ombud i rätten menar att det troligen har sin grund i att det finns en oro att lägenheten skulle riskera att se likadan ut igen, efter en sanering. Att en sanering därför skulle vara onödig.

Hela lägenheten var belamrad med saker.

Har dragit ut på tiden

Det här målet har pågått i snart ett års tid. I det första delbeslutet från Stockholms hyresnämnd i oktober förra året menade hyresvärdens representant att de kvinnan skulle vara ute ur lägenheten redan samma månad.

Men så har det inte blivit. 

Annons

Ärendet har nämligen dragit ut på tiden. Hyresnämnden ville själva komma till lägenheten för att med egna ögon besikta den. Men kvinnan ska inte ha varit till någon hjälp eftersom hon inte varit närvarande eller hållit lägenheten tillgänglig för besiktning.

Hyresnämnden gick på hyresvärdens linje och beslutade att kvinnan blir av med kontraktet och att hon måste flytta. Sedan dess har ärendet överklagats till Svea hovrätt som i september fattade sitt beslut: Kvinnan ska flytta och det innan december.

Läs ocksåAnklagades för vanvård - får bo kvar
Fakta: Så säger lagen om vanvård.
    • En hyresgäst är skyldig att väl vårda lägenheten under hyrestiden och hålla den ren. Den ska vara i gott skick och hyresgästen är skyldig att ”bevara sundhet och ordning inom fastigheten”. Det kallas vårdplikt.
    • Vårdplikten kan förenklat sammanfattas så att hyresgästen har en skyldighet att vid användningen av lägenheten handla på ett sådant sätt att det inte uppkommer ett större slitage än vanligt och undvika att det uppstår risker för skador.
    • Om detta inte görs handlar det om vanvård.
    • Det är hyresvärden som ska bevisa att lägenheten är vanvårdad.
Läs också Anklagas för vanvård - kastas ut från sin lägenhet Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.