Annons

Ännu oklart om Orsas hyror

Orsa I mitten av december avbröts hyresförhandlingarna mellan Orsabostäder och Hyresgästföreningen. Nu väntar parterna på att Hyresmarknadskommittén ska säga sitt.

Hem & Hyra skrev 18 december att förhandlingarna i Orsa om de nya hyrorna för de kommunala lägenheterna brutit samman. (Artikel här.) Nu har parterna yttrat sig till HMK men när ärendet kommer upp vet man inte i dag.

Hyresgästföreningen har sedan Orsabostäders yrkande på en hyreshöjning på hela 3,55 procent presenterades varit kritiska och menat att företaget har god ekonomi och att höjningen inte alls behöver bli så stor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Med det underlag som Orsabostäder har gett oss är kravet på hyreshöjning orimligt. Det finns inget som helst som visar på att Orsabostäder är i behov av den här hyreshöjningen, sa förhandlingsledare Jan Dahlquist på Hyresgästföreningen bland annat.

Arne Grahn, vd för Orsabostäders 731 lägenheter, håller med om att företagets ekonomi i dag är god men menar att det är ovidkommande.

Annons

– Vi behöver den här höjningen eftersom vi fått så mycket högre driftskostnader. Av de 3,55 procent vi yrkat på är 2,68 procent höjda va-kostnader, 0,31 procent är för att täcka den dyrare fjärrvärmen och 0,28 procent är ökade personalkostnader. Det här är kostnader vi inte kan påverka. Lönerna regleras i centrala avtal och taxorna bestäms av kommunen och ska betalas solidariskt av alla oavsett hur man bor.

Läs ocksåHyresvärden fixar kreativt jullov

Arne Grahn hänvisar också till de låga kvadratmeterhyrorna i kommunens lägenheter:

– Vi ligger lågt i länet och länet ligger lågt i landet och det måste också vägas in tycker jag.

Annons
Läs också En veckas utredning av skott i föreningslokal - utan resultat Dömd till fängelse - då vill hyresvärden riva kontraktet Stena höjer hyran i Göteborg Öbo utsedd årets fastighetsägare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.