Annons

Hyresvärden fixar kreativt jullov

Linköping Hur skönt det än är att ha jullov så kan det faktiskt bli långtråkigt. Men inte för Lovisa Sverker, Agnes Hjalmarsson och närmare 50 andra barn som är med på Culture camp.
Foto: Jenny Knutsson
, , , ,

I en sal pågår teaterövningar. I en annan dansar en grupp ungdomar streetdance och använder hela kroppen. I en tredje råder tystnad och full koncentration. Det är i den sistnämnda som Lovisa och Agnes håller till. Där pågår konstnärligt skapande. Vita ark förvandlas till teckningar vid borden.

Culture camp hålls i Folkuniversitetets lokaler i centrala Linköping och arrangeras i år för tredje gången. Bakom initiativet står hyresvärden Stångåstaden i samarbete med just Folkuniversitetet samt Östergötlands museum och föreningen KFUM.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi vill sysselsätta ungdomarna. Det brukar finnas gott om aktiviteter på andra lov men inte på jullovet. Vi vill nå unga som är intresserade av kultur, för alla gillar inte sport men det brukar inte finnas så mycket för dem, säger Karin Brinkby, sponsoransvarig hos Stångåstaden och den som håller i projektet.

Alla Linköpingsungdomar mellan 12 och 16 år är välkomna, men de som inte bor hos Stångåstaden får betala en mindre deltagaravgift.

– Vi har ett tydligt uppdrag att utveckla Linköping och då inte bara våra bostadsområden. Vi har sett att problem som skadegörelse minskar om det finns något vettigt att göra för lediga ungdomar, säger Karin Brinkby.

Läs ocksåEn veckas utredning av skott i föreningslokal - utan resultat

I konstsalen är Joanne Posluszny-Hoffsten handledare. Hon är konstnär och har bland annat gjort utsmyckningar i Stångåstadens bostadsområden. Hon ger deltagarna beröm.

Annons

– De är så kreativa! utbrister hon.

Lovisa Sverker och Agnes Hjalmarsson jobbar med varsin teckning.

Läs ocksåDömd till fängelse - då vill hyresvärden riva kontraktet

– Det är roligt att ha någonting att göra på lovet, säger Agnes Hjalmarsson.

Är det trist med lov?

– Nej, men det blir lite långtråkigt efter ett tag, tycker hon.

Annons

Olivia Hamre som är med och dansar i salen intill resonerar likadant.

– Jag är ganska estetisk av mig, så det här passar bra. Det är roligt att hitta på något annat än bara vara hemma, säger hon.

På fredag är det öppet hus. Då får anhöriga och andra chans att komma och se vad ungdomarna skapat under veckan.

Läs också Ännu oklart om Orsas hyror Stena höjer hyran i Göteborg Öbo utsedd årets fastighetsägare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.