HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Åtta av nio är män – igen

Skåne På lördag väljs den nya regionstyrelsen i södra Skåne. Enligt valberedningens förslag är återigen åtta av nio ordinarie ledamöter män. Medelåldern är drygt 60 år.

Heter du Bengt, är 60,4 år och är engagerad i Hyresgästföreningen har du hyfsat stor chans på en plats i regionstyrelsen i södra Skåne. Det är i alla fall så genomsnittspersonen i styrelsen ser ut. Åtta av nio ordinarie ledamöter har varit män det gångna året och trots att flera ledamöter byts ut i och med årsfullmäktige på lördag fortsätter mansdominansen om valberedningen får igenom sitt förslag.

Valberedningen har arbetat hårt för att få in både mer kvinnor och föryngra styrelsen men haft svårigheter att ro målen i hamn. Flera tillfrågade kvinnor har tackat nej. Det berättar Kerstin Jakobsen, sammankallande i valberedningen.

Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

Varför är det svårt att hitta kvinnor?
– Kanske känner kvinnor att de inte har tid, kanske tvivlar de på sin kunskap. Vi har haft svårt att få tag  på kvinnor. Vi vet att det inte är optimalt när det gäller åldersfördelningen heller men vi jobbar på det med, förklarar Kerstin Jakobsen.

Vad är det personer ni söker till regionstyrelsen?
– Det är folk som kan bostadspolitik. Det är a och o. Sedan försöker vi se till helheten, vilken kunskap som behövs. Vi vill ha in folk som är ekonomiskt kunniga, som kan förhandlingar eller som har kunskap om hur man får andra att bli delaktiga i föreningen, säger Kerstin Jakobsen.

Om Kerstin Jakobsen får fortsatt förtroende som sammankallande i valberedningen vill hon förändra arbetssättet något inför kommande år.
– Vi vill ut och försöka hitta egna nominerade. Vi vill vara ute i verksamheterna och med på möten där vi normalt sätt inte rör oss. Vi vill kunna identifiera personer som skulle kunna vara aktuella längre fram också som man kan satsa mer på redan nu, påläggskalvar helt enkelt, säger Kerstin Jakobsen.

Läs ocksåNej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige

Söker ni även folk även utanför föreningen som har kunskap om bostadsmarknaden på andra sätt?
– En förutsättning är att vi känner till dem, vet vad de går för och det är svårt om de inte är aktiva i Hyresgästföreningen, säger Kerstin Jakobsen.

Annons

Valberedningen föreslår att Kenneth Gustavsson, 62 år, tar över som ordförande efter Bo Nilsson.

Förslag till övriga ordinarie ledamöter i regionstyrelsen är:
Bengt Karlsson, 68 år, nyval.
Bengt Liljekvist 62 år, nyval.
Jon Blomstedt, 38 år, nyval.
Hans Eversköld, 76 år, omval.
Bengt Högberg 51 år, fyllnadsval 1 år.

Läs ocksåDe tävlar om ordförandeposten i Väst

Sedan tidigare sitter Kenneth Brunhoff, 69 år, Ingegärd Olsson, 60 år, och Håkan Björkenklev, 58 år, i styrelsen.  De är valda på ytterligare ett år.

Hyresgästföreningens region Mitt byter också ordförande i helgen. Där har valberedningen lagt fokus på att behålla styrelsen intakt för att underlätta för den nya ordföranden, därför står alla styrelseledamöter på omval. Läs om hur de har resonerat: Majoritet kvinnor i föreslagen styrelse.

Annons

Läs mer:

Han föreslås ta över ordförandeposten i södra Skåne

Hallå där Kenneth Gustavsson…

Läs också Omöjligt nominera ny ordförande i Storgöteborg Facklig profil kandidat till ordförande i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.