Avkastningskraven sänkte de lokala hyresförhandlingarna
I hyresförhandlingarna är det alltid de förtroendevalda som har sista ordet men de anställda förhandlarna leder ofta mötena.De kan jämföra med tidigare års resultat och med andra kommuner som de förhandlar med.
Klas Larsson och Owe Hellberg är två av tre förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Gävle. De tycker att årets kommunala hyresförhandlingar gett bra resultat:
– Vi är nöjda med uppgörelserna i länet förutom med dem som gjorts i Sandviken och Gävle, säger Klas Larsson.
Ockelbos höga hyreshöjning beror på att VA-taxan höjts, men i Gävle och Sandviken var det omöjligt att komma överens på lokal nivå och förhandlingarna togs i stället över av den partssammansatta hyresmarknadskommittén, se faktaruta.
– Både i Gävle och Sandviken handlade hyresförhandlingarna mer om politik än om ekonomi i år. Vi har så klart varit villiga att ta de höjningar som krävs för att företagens kostnader täcks, men vi tycker inte det är rätt att hyreshöjningar även ska täcka kommunernas avkastningskrav på bolagen, säger Owe Hellberg.
Gavlegårdarna skrev i ett pressmeddelande att de nu inte kan genomföra de renoveringar man planerat eftersom hyreshöjningen blev så låg. Hyresgästföreningen svarade med att pengarna finns, men istället för till renoveringar går de till kommunen. Läs mer här.
Owe Hellberg kommer nu att lyfta frågan om företagens vilja att ta ut vinst via hyreshöjningar till central nivå inom Hyresgästföreningen.
I Gävle var bostadsbolagets utgångskrav på hyreshöjning 2,3 procent och i Sandviken var det första höjningskravet 1,5 procent. HMK la sig betydligt lägre i sitt beslut som parterna nu godkänt: hyrorna höjs med en procent i Gävle och med 0,86 procent i Sandviken.
• HMK består av representanter från Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation, och Hyresgästföreningen.
• De lokala parterna, Hyresgästföreningens representanter och bostadsföretagets, vänder sig till HMK om de inte kommer överens i en hyresförhandling.
• HMK:s medlare läser de argument för sina ståndpunkter parterna sänder in och fattar sedan beslut.
• De lokala parterna tar ställning till beslutet. Det är praxis att säga ja till HMK:s beslut.
• Parterna kan vända sig till hyresnämnden, jurister och lekmän, och överklaga HMK:s beslut men det brukar inte ske. I hyresnämnden blir varje hyresgäst en part och processen blir väldigt stor.