Annons

Billigast i Vellinge, dyrast i Lomma

Skåne ​Avgifterna för värme, el, sophämtning, vatten och avlopp ökar. Men avgifternas storlek kan variera stort i olika kommuner visar en ny rapport. Vellinge är billigast i södra Skåne medan Lomma är dyrast. Lomma är också den kommun i södra Skåne där kostnaderna ökar allra mest.

​Det framgår av den årliga ”Nils Holgersson-rapporten” som bland annat SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen står bakom. För fjortonde året i rad har avgifter för värme, el, vatten, avlopp och sophämtning jämförts. Trots en inflation på bara 0,2 procent har de totala avgifterna stigit med i snitt 5,2 procent i landet.

Rapporten visar också att skillnaderna mellan olika kommuner fortsätter att öka. Sammantaget är det 72 procent dyrare i Munkedals kommun än i Luleå, motsvarande 880 kronor per månad för en genomsnittlig lägenhet på 67 kvadratmeter. Men även i södra Skåne finns stora skillnader. I Lomma kommun är avgifterna 24 procent högre än i den billigaste kommunen Vellinge. Det innebär att hyresgästerna betalar 345 kronor mer i månaden – för precis samma sak. 

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den största spridningen mellan kommunernas avgifter, hittas enligt rapporten i taxorna för sophämtning samt vatten och avlopp. Utvecklingen av priset för el sedan år 2000 är kraftig, i medeltal en ökning med 68 procent. Spridningen mellan kommuner är dock inte lika stor som för de övriga nyttigheterna. Skillnaden består endast i elnätsavgifter, d v s kostnaden för att distribuera elen. Malmö utmärker sig bland storstadskommunerna för sitt exceptionellt höga elpris, liksom Örebro och Norrköping. Gemensamt för dessa tre kommuner är att det är E.ON som äger elnätet.

I Skurup ökar värmekostnaderna drastiskt från 136 kronor per kvadratmeter och år till nästan 149 kronor. Rejäla höjningar har även införts i Ystad, Lund, Malmö, Sjöbo och Lomma.

Annons
Läs också Hyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad Gullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland Elnätsavgifterna slår orättvist Så mycket dyrare har elen blivit i din kommun Så här mycket kostar din sophämtning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.