Annons

Bjarne såg på när hans hem förstördes av elden – polisen misstänker mordbrand

Landskrona Om Bjarne Andersen, 76, hade vetat att en eldsvåda skulle förstöra hans hem på sjunde våningen hade han tagit med sig alla sina fotografier. Men den chansen fick han aldrig.
Foto: Gry Ellebjerg

Söndagen den femte juli hade Bjarne Andersen inte tagit på sig några strumpor. Till niokaffet var han klädd i ett par svarta långbyxor och en vit skjorta. Han satt i sin fåtölj och såg på nyheterna tillsammans med sin fru när tv:n slocknade.

Först trodde Bjarne att det var en säkring som gått men så kände han röklukt. Den ledde honom mot ytterdörren och ut i trapphuset. Där var röklukten ännu starkare än inne i lägenheten. Bjarne tog hissen ned till bottenplan, gick ut på gräsmattan och såg att det brann ovanför en av lägenheterna på sjunde våningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Han sprang snabbt in igen, tog hissen upp, sprang in i lägenheten och skrek till sin fru: ”Vi måste ut – nu!” Utöver kläderna de stod i fick de med sig sina mobiler och plånböcker. Allt annat som de samlat på sig under sina 45 år i lägenheten fick de lämna. Det blåste kraftigt den här söndagsmorgonen. På 30 minuter hade Bjarne och hans fru förlorat sitt hem.

En sönderbränd serietidning på gården är ett av spåren från branden.

Husets 56 lägenheter utrymdes och alla hyresgäster fick tillfälligt ersättningsboende på Hotell Öresund. Idag har hyresgäster i 48 lägenheter återvänt med undantag för de som bodde högst upp på sjunde våningen. Deras hyreskontrakt fick sägas upp eftersom lägenheterna måste byggas upp från grunden.

I nuläget för den privata värden Paulssons Fastigheter diskussioner med berörda hyresgäster om hur de vill göra med sitt boende i framtiden. Ännu finns inga svar på vad som orsakat branden. Polisens utredning pågår. De utgår ifrån att det är en anlagd brand. Brottet är rubricerat som grov mordbrand.

Annons
Läs ocksåDärför är hemförsäkring så viktig

Bjarne Andersen har varit tillbaka i lägenheten vid två tillfällen. Första gången var dagen efter branden.

− Allt såg ut som när vi lämnade den men inget gick att ta med. Allt var klätt i sot och vatten och det stank rök. Väggar, golv och tak hade spruckit. Vi pratar tjocka cementväggar. Möblerna var fulla av värmebubblor. Likaså golven hade stora bubblor som liknade vågor. Det går inte att beskriva, säger han.

− Böcker, bilder, allt var förlorat. Om jag hade kunnat rädda något hade det varit våra fotoalbum. Mycket går att ersätta men inte bilder från ett helt liv. Jag fotograferade så mycket jag kunde för att skaffa bevis på vilka saker vi haft så vi kan få ut nya på försäkringen.

Läs ocksåHyresgäster rättslösa vid brand
Bjarne Andersen var en av dem som bodde på sjunde våningen och fick sin lägenhet förstörd. Totalt var det sex lägenheter på översta våningen. Alla som bodde där förlorade sina hyreskontrakt.

Sedan juli månad bor Bjarne och hans fru i en möblerad hotellägenhet i Landskrona i väntan på att de kan flytta in till sitt nya hem senare i höst. Mycket är fortfarande oklart. Därför vill Bjarne inte säga mer om den nya bostaden. Då vill han hellre prata om vikten av en hemförsäkring.

Annons

– Jag kan inte nog understryka hur viktig en hemförsäkring är. Jag tycker det borde bli lag på det. Tack vare den fick vi hjälp med boende direkt. Den täcker även lösöre upp till en viss summa, så att vi kan bygga upp ett nytt hem och köpa en ny garderob.

Bjarne är tacksam för all hjälp han och hans fru har fått. Inte minst av sitt försäkringsbolag men också från oväntade håll.

− Ja, Arbetarkommunens ordförande kom med strumpor som hon handlat till min fru. Även andra kom med kläder. Det var fint. Men mest tacksam är jag över att vi överlevde. Att vi klarade oss. Saker går att ersätta men om man förlorar sitt liv kan man inte köpa ett nytt.

Fakta: Detta har hänt
I mitten av oktober flyttar Bjarne och hans fru in i en tvåa i centrala Landskrona.

Den femte juli 2020 brann det i ett åttavåningshus på Silvergården i Landskrona. Branden startade på vinden. Inga dödsfall förekom.

Läs också Så ser ditt ansvar ut vid brand i lägenheten Se upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt” Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.